De vleesgeest van Van Rooij in het coalitieakkoord

7-6-2018 door: Redactie
Van Rooij verlaat in 2003 zijn zo zeer geliefde LLTB. Hij was opgegroeid tussen de varkens en dus was zijn hechting aan de LLTB niet zo vreemd. Toch ging hij daar weg. Na een tussenperiode werd hij in 2005 burgemeester in Horst aan de Maas. Daar kon hij zich aan alle kanten uitleven op zijn hobby’s: fervent CDA’er zijn en de agrarische sector steunen. Nobel? Neutraal? Het nagejaagde belang was vooral agrarisch belang. Hij zag zijn kans. Zijn conclusie in 2006 over de CDA-gedomineerde raad was dat “het aantal gemeenteraadsleden met agrarische kennis nog maar zeer beperkt is”.

Hij pakte die kans. Zijn boodschap aan ondernemers: “Denk aan huisvesting in combinatie met dierenwelzijn en de productie van groene energie”. Groene energie, u weet wel, die stinkende zwaar gesubsidieerde vergisters die niets oplossen, behalve geldhonger. Lyrisch over het NGB: “Door gebruik te maken van moderne technieken zal dit bedrijf naast vlees ook energie produceren en het milieu minimaal belasten”. Het nieuwe coalitieakkoord blijftouderwets. Blind geloof in schaalvergroting om te kunnen groeien. Verder kwam Van Rooij ook niet. Het akkoord staat bol van het woord innovatie. Vaak de woorden: “vermindering op gemeentelijk niveau”. Lokaal ontstaat de ellende, niet op gemeentelijk niveau. Dat staat nergens. Overtreders van vergunningen worden nauwelijks of niet aangepakt. De brutale ondernemers doen eerst, voeren verweer, vragen vergunning aan en lachen de buren en gemeente uit. Het belang op wereldschaal, namelijk afbouw van de vleesproductie om wereld milieu problemen en wereldvoedingsproblemen op te lossen noemt het akkoord niet.
Een primaire sector (veehouderijen), is nodig voor innovatie, zegt het akkoord. Natuurlijk, open deur, maar niet op elke straathoek. We barsten al van de primaire vleesbedrijven. Begin van dit millennium sprak het LLTB al over een goede dialoog tussen ondernemer en omgeving. In de praktijk dictaten. De woorden in het akkoord beloven hetzelfde. Geen pogingen subsidie te verleggen naar kleinschaligheid in het akkoord. Dan zul je voor kleinschaligheid ook geen oplossingen vinden. Geen onderzoek naar geconglomereerde kleinschaligheid. Coalitieakkoord in de kern, alleen verstopt, nog steeds Van Rooij’s geest. Nog steeds aan de leiband van grootvlees-industriëlen. Wat moet dat worden?

Andries Brantsma,
Reysenbeckstraat Hegelsom

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie