In de race voor Expeditie Robinson

8-3-2017 door: Redactie
Dit jaar mogen er voor het eerst sinds acht jaar weer niet-BN’ers meedoen aan het RTL-programma Expeditie Robinson. Zowel Juul van Berlo (21) als Alan Daud (28) uit Horst besloten de uitdaging aan te gaan. Nu verzamelen ze stemmen om één van de vier niet-bekende Nederlanders te worden die mee mag op expeditie.
maskTop
In de race voor Expeditie Robinson
maskBottom

Iedereen die zich opgeeft moet een promotiefilmpje maken en op basis van publieksstemmen, die via de website van Expeditie Robinson geplaatst kunnen worden, worden er vijftig geselecteerd. Een vakkundige jury selecteert nog eens vijftig kandidaten uit de promotiefilmpjes. Die twee groepen gaan op screeningsweekend, waar uiteindelijk vier gelukkigen worden uitgekozen om mee op expeditie te gaan.

Juul van Berlo en haar familie waren altijd al Robinson-fans. “Ik kan me nog herinneren dat we vroeger langer op mochten blijven om Expeditie Robinson te kijken,” lacht ze. “En dat ik toen al bij alle proeven die de deelnemers deden dacht: wat zou het gaaf zijn als ik dat een keer mocht doen.” Toen Juul hoorde dat er bij de komende editie van Robinson ook weer vier niet-bekende Nederlanders meedoen, heeft ze dan ook niet lang getwijfeld: “Ik kreeg het niet uit mijn hoofd. Op de woensdag na carnaval ben ik samen met een vriendin naar de Kasteelse Bossen gegaan en hebben we het filmpje opgenomen. Toen zei die vriendin nog: ‘Het zou wel leuk zijn als we vanavond al 200 stemmen hebben,’ maar dat leek mij nogal onwaarschijnlijk.” Die avond was Juul de 200 stemmen echter al gepasseerd en een dag later werd een deel van haar filmpje uitgezonden bij RTL Boulevard. Nog steeds is ze in de race voor een plekje in het programma.

“Ik ben altijd al een avontuurlijk type geweest,” vertelt Juul. “Ik ben bloedfanatiek en een echt buitenmens. Bovendien daag ik mezelf graag uit en Robinson zou zeker een uitdaging zijn.” Enige ervaring met overleven in de natuur heeft Juul al. “De afgelopen jaren ben ik veel op avonturenvakanties geweest. Naar IJsland bijvoorbeeld en ik heb bergen beklommen in Slovenië en rondgetrokken door Duitsland met alleen een fiets en een tentje.” Naast het avontuurlijke is Juul erg actief. Ze volgt fitness-groepslessen, zwemt bij HZPC, wandelt veel en mountainbiket zo nu en dan.

Juul staat op het moment dat het interview plaatsvindt qua stemmen nog op een 32e plaats, wat betekent dat ze tot nu toe in ieder geval al mee op het screeningsweekend mag. Stel nou dat het niet lukt met Expeditie Robinson, dan gaat Juul het avontuur echter ergens anders aan. “Ik wil al heel lang graag een jaar alleen gaan reizen. Nu met Robinson heb ik dat nog even uitgesteld, maar Zuid-Amerika of China lijken me prachtige bestemmingen voor een soloreis.” Natuurlijk wil ze er wel voor gaan, want Expeditie Robinson zou voor Juul een droom zijn die uitkomt. “Ik heb goede hoop dat ik bij de laatste vijftig kom,” zegt ze. “En dat zou echt al zó vet zijn!”

Alan Daud: “Vanaf het moment dat ik hoorde dat je je dit jaar op kon geven voor Expeditie Robinson, wist ik dat ik mee moest doen. Hier ben ik voor gemaakt.” De 28-jarige Horstenaar studeert op dit moment af aan de opleiding Small Business & Retail Management in Eindhoven. “Mijn leven ziet er momenteel als volgt uit: afstuderen, werken bij De Lange Horst en Venlo en de Primark in Eindhoven, thaiboksen, fitnessen en als ik nog tijd over heb afspreken met vrienden.”

De eerste twaalf jaar van zijn leven woonde Alan in Iraaks Koerdistan. “Daar was het leven heel primitief, we moesten een paar kilometer lopen voor water. Ik heb daar heel veel van geleerd. Als ik die periode heb ik overleefd, dan kan ik Expeditie Robinson ook aan.” In 2000 vluchtte het gezin naar Nederland. “Saddam Hoessein was aan de macht en mijn ouders wilden een betere toekomst voor hun kinderen.” Zijn ouders leerden Alan en zijn broers en zussen dat ze datgene moeten doen waar ze zich vrij door voelen. “Zie, proef, hoor en voel de wereld. En dat doen we allemaal. Voor mij hoort daar meedoen aan Expeditie Robinson bij. Ik wil mensen laten zien dat alles mogelijk is. En het lijkt me ontzettend gaaf om mee te doen aan het programma waar we hier thuis altijd al met z’n allen naar kijken.”

Stel dat hij door mag naar het screeningsweekend en uiteindelijk écht mee kan doen met de expeditie, dan wil hij een tussenweg vinden in het survivallen en het spelen van het spel. “Kijk maar naar Bertie, die vorig jaar meedeed. Zij was een echte survivaller die met niets kon overleven. Ik zou het spel zoals haar willen spelen, maar dan ook nog meer focussen op de proeven.” Fysiek moet zo’n expeditie dan ook helemaal goed komen, schat Alan in. “Ik ben avontuurlijk en sport veel. Het mentale stuk wordt voor mij meer een uitdaging. Ik vraag me af hoe ik in zo’n groep met onbekenden functioneer. Ik lijk altijd heel vrolijk, maar ik heb ook af en toe echt een moment voor mijzelf nodig. Ik kan het eigenlijk met de meeste mensen wel goed vinden, ook omdat ik van iedereen die ik tegenkom zoveel mogelijk wil leren.” Wilskracht is volgens Alan heel belangrijk. “Het begint allemaal bij jezelf: hoe graag wil je het? Je moet jezelf zoveel mogelijk motiveren. Ik ga er alles aan doen om geselecteerd te worden.”

Bekijk hier alvast de aanmeldingsvideo's van Juul en Alan. Voor meer informatie, kijk op: www.expeditierobinson.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie