'Ik wil geen medelijden, maar begrip'

16-3-2017 door: Redactie
Nicole Gubbels (28) uit Melderslo plaatste afgelopen week een bericht op Facebook over haar chronische nierziekte. Binnen een paar dagen werd haar verhaal ruim zevenhonderd keer gedeeld. Op woensdag 29 maart organiseert ze in De Lange Horst een bijeenkomst over haar situatie en de functie van nieren. “In mijn omgeving heerst veel onwetendheid en onbegrip.”
maskTop
'Ik wil geen medelijden, maar begrip'
maskBottom

Nicole was 19 jaar oud toen ze zwanger raakte. Toen haar zoontje werd geboren, kwam ook aan het licht dat er iets mis was met het functioneren van Nicoles nieren. “Met medicijnen en een dieet kon ik toen nog goed functioneren”, vertelt ze. Vervolgens moest Nicole overgaan op dialyseren (een behandeling die nodig is wanneer je nieren zelf niet meer in staat zijn om je bloed goed schoon te filteren, red.). Haar vader bood daarna aan om zijn nier te doneren. “Dankzij paps nier ging het een half jaar echt goed, maar daarna stootte mijn lichaam het toch af.” Nu is ze elke dag aangewezen op nierdialyse. Dit doet ze zelf thuis via buikspoeling.

Haar moeder Petra (51) heeft exact hetzelfde probleem met haar nier. Zij is sinds haar 27e nierpatiënte. “Ze weet precies wat er met me speelt. Voor haar kan ik niks verbergen”, zegt Nicole met een glimlach. Van de buitenkant is niet te zien dat Nicole ziek is. Dit zorgt indirect ook op onbegrip en onwetendheid bij anderen. “Ik moet veel rusten”, zegt Nicole terwijl ze een slok van haar thee drinkt. “Als ik op een verjaardag rond elf uur zeg ik dat ik moe ben en ga slapen, klinkt geregeld ‘maar je hebt vanmiddag ook al gerust. Iedereen is wel eens moe.’ Deze thee drink ik nu, maar het betekent ook dat ik over vier uur pas weer iets mag drinken. Ik mag maar anderhalve liter vocht per dag hebben.”

Nu staat ze op een wachtlijst voor een nieuwe transplantatie. Dit duurt gemiddeld een jaar of zes, maar niet elke nier is geschikt voor Nicole. “Vanuit mijn omgeving heb ik al veel aanbiedingen gekregen van mensen die hun nier willen doneren, maar daar zat helaas nog geen geschikte donor tussen.”

Volgens Nicole was het een hele stap om haar verhaal op Facebook te zetten. Ze dacht er even over na en besloot het toch te plaatsen. “Dat het zo vaak gedeeld zou worden had ik echt niet verwacht”, klinkt het. “Van mensen, ook onbekenden, kreeg ik veel lieve berichten. Ik had er een dagtaak aan om ze allemaal te beantwoorden. Veel mensen lieten ook weten dat ze helemaal niet wisten dat ik ziek was, omdat het aan de buitenkant niet te zien is.” Om duidelijkheid te verschaffen aan buitenstaanders, organiseert Nicole op woensdagavond 29 maart een bijeenkomst in De Lange Horst, haar oude werkgever. “Eric (Janssen, eigenaar van De Lange, red.) kent mij nog goed omdat ik met hem gewerkt heb. Hij stelde meteen de zaal en koffie en thee beschikbaar.” Ze vindt het vooral belangrijk dat zij begrepen wordt door anderen. “Ik wil niet zielig gevonden worden, maar dat mensen mij begrijpen. Ik wil niet steeds uitleggen waarom vriendjes van mijn kinderen niet altijd kunnen komen spelen of waarom ik niet met vriendinnen mee kan stappen als ze dat die avond plotseling opperen.”

Zelf vindt ze het al mooi als er vijftig mensen komen op 29 maart. “Natuurlijk hoop ik dat er zo veel mogelijk mensen langskomen . Ik ben benieuwd wie er de 29e aanwezig zijn en kijk er nu al naar uit.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie