‘Iemand met een beperking kan grenzen verleggen’

12-7-2018 door: Redactie
Marly Seegers (54) uit Horst zit al dertien jaar in een rolstoel, maar ze laat zich niet beperken door haar lichamelijke beperking. Dit jaar doet ze samen met Ell Jans (61) uit Wanssum voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse in Nijmegen van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli.
maskTop
‘Iemand met een beperking kan grenzen verleggen’
maskBottom

Marly kwam in een rolstoel terecht, nadat ze door de complicatie van een gebroken enkel dystrofie (een aandoening waardoor het lichaam niet reageert zoals het moet, red.) kreeg. Echter, stilzitten was voor haar geen optie. Ze moest bezig blijven, want anders lag een elektrische rolstoel in het verschiet voor haar. “Dat wil ik absoluut niet, dus ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om actief en sportief te blijven. Maar ik kwam er al snel achter dat er geen aanbod in de gemeente Horst was op dat gebied voor mensen met een lichamelijke beperking”, vertelt Marly. Uiteindelijk kwam ze bij een fitnessgroep La Vita Sana in Blerick, maar die groep is opgeheven. Nu maakt Marly zich sterk samen met CDA-raadslid Roy Bouten om sport voor mensen met een beperking op de kaart te zetten in Horst.

Ell leerde ze kennen door haar vrijwilligerswerk via de Zonnebloem, samen gingen zij aan de slag om een jubileumboek op te stellen in het kader van 40 jaar Zonnebloem. “Van daaruit heeft het contact zich ontwikkeld en zijn we ondertussen goede vriendinnen geworden”, vertelt Ell. “Een vervolg werd hieraan gegeven toen we de kerstballenwensen van de Zonnebloemgasten gingen bundelen. De wens van Marly was om nog een keer naar de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag te gaan, dus dat hebben we toen gedaan. Dat was heel gezellig, dus stelde ik voor dat ze iets uit mocht zoeken om daarna te gaan doen.” Toen kwam boven water dat Marly nog heel graag aan de Vierdaagse mee wilde doen. Marly: “Dat wilde ik altijd nog een keer graag doen, maar ik had nooit tijd. En toen ik eenmaal de tijd had, zat ik in een rolstoel.” Ell: “Mijn eerste reactie was: weet je waar je aan begint? Waar ik de moeilijkheden zag, zag Marly voornamelijk de mogelijkheden, maar al gauw besloot ik het een kans te geven.”

Zo zijn ze samen in januari van dit jaar begonnen met oefenen en toen ze in februari voor de eerste keer 20 kilometer hadden afgelegd, hebben ze zich definitief opgegeven. Samen doen ze mee met een grotere groep genaamd de x-toppers. Een groep bestaande uit mensen met een beperking, ongeacht of dit nu lichamelijk, verstandelijk of psychisch is. Iedereen is daarbij gekoppeld aan een buddy en Ell is de buddy van Marly. “De organisatie van die groep regelt alles voor ons. We hebben in Lent een accommodatie en we hoeven alleen maar te zorgen dat we overal op tijd zijn”, vertelt Marly. Met deze groep trainen ze ook, maar ook trekt Marly er op uit met Ell. Maar steeds vaker gaat Marly alleen op pad. “Een tijdje terug ben ik met een fietskar achter mijn rolstoel naar Venray gegaan, over een weg die parallel loopt aan de A73. Dat trok stiekem best veel bekijks van automobilisten”, vertelt ze niet zonder trots.

Ze doet alles zelf, wat inhoudt dat ze zichzelf vooruit rolt met de rolstoel, ook tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. “Regel is dat ik mezelf moet voortbewegen. Niemand mag aan mijn rolstoel komen, dat wordt zo door de organisatie gesteld. Als iemand mij helpt, word ik gediskwalificeerd. Ook al is dat op de Zevenheuvelenweg, die bekend staat als het moeilijkste stuk van de vierdaagse”, weet Marly te vertellen. “Het vergt dus pure spierkracht van de armen, maar met onze goede voorbereiding komt dat helemaal goed.” Ook moet ze er voor waken dat ze niet te snel gaat en dat ze het wandeltempo van de groep aanhoudt. “Ik kan gemakkelijk 8 kilometer per uur gaan, maar dan raak ik los van de groep x-toppers. We moeten bij ieder controlepunt gezamenlijk aankomen.” Marly en Ell willen graag de eindstreep halen op dag vier, maar hun doel hebben ze al bereikt. “We hebben nu al laten zien dat iemand met een beperking zijn grenzen kan verleggen”, laat Ell weten. “En mijn conditie is er ook op vooruit gegaan”, lacht Marly.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie