Identiteit Rozenmeisje bekend

3-11-2010 door: Redactie
Het in 1996 gevonden levenloze lichaam van een jonge vrouw in Lottum, bekend geworden als het Rozenmeisje, heeft een naam. Ze heet Józefa en komt uit de Poolse stad Górzow. Zij was 20 jaar oud toen zij werd vermoord. Medewerkers van de toenmalige gemeente Grubbenvorst vonden haar lichaam op 4 juni 1996 naast een onverharde zijweg van de Horsterdijk in Lottum. De jonge vrouw was verkracht, mishandeld en gedumpt. Het heeft 14 jaar geduurd voordat men weet waar het Rozenmeisje vandaan komt, hoe ze heet en of ze familie heeft. Toenmalig burgemeester van Grubbenvorst Joke Kersten bekleedde net anderhalf jaar het burgemeestersambt toen een ambtenaar haar op de hoogte bracht van die gruwelijke vondst.
maskTop
Identiteit Rozenmeisje bekend
maskBottom
Joke Kersten bij het graf van Józefa hoopt dat haar familie naar Grubbenvorst komt

Buiten is het grijs en grauw en het regent bij tussenpozen. In de gang van het huis van Joke Kersten staat een bloemstukje met roze rozen. "Die breng ik ­vanmiddag naar het graf van Józefa want ­vandaag (afgelopen zondag), vieren we Allerheiligen. Maar eerst nemen we een lekker kopje koffie en dan praten we verder", roept ze ons vanuit de keuken toe.

De voormalig burgemeester van Grubbenvorst oogt ietwat vermoeid. Aan een grote tafel in de woonkamer wordt het gesprek voortgezet. "Weet je, die moord op het Rozenmeisje, of liever gezegd Józefa naar nu bekend is geworden, heeft me nooit losgelaten. Er moest toch iemand zijn die haar miste, haar ouders of familieleden. Ik begreep dat gewoonweg niet. Anderzijds wisten we wel dat zij hoogst­waarschijnlijk uit Oost-Europa zou komen. Onderzoek door de ­recherche wees dit uit. Men dacht daarbij aan Polen of Roemenië. Achteraf gezien hadden de rechercheurs het bij het rechte eind", verzucht Kersten.

Even valt er een stilte. "De muur was pas 6 jaar eerder beslecht en vanuit de Oostbloklanden zochten vele duizenden jongeren hun geluk in het westen. Was Józefa weggelopen van huis? Had ze iemand verteld dat ze naar het buitenland wilde vertrekken? Allemaal vragen die ook toen een rol speelden bij het onderzoek naar de herkomst van het meisje. Ik heb daar echt dagelijks aan moeten denken."
Zo'n twee weken na de lugubere vondst van Józefa, werd zij begraven op de begraafplaats in Grubbenvorst. "We hadden in Grubbenvorst een stukje openbare begraafplaats en dat is de reden waarom ze niet in Lottum, maar in Grubbenvorst werd begraven", aldus Kersten. Om een onbekende te begraven op de wijze waarop dat toentertijd gebeurde, was voor de oud-burgemeester de normaalste zaak van de wereld. "'Niemand in Lottum en Grubbenvorst wordt alleen naar z'n laatste rustplaats gebracht', zei pastoor Peeters en daar sluit ik me helemaal bij aan." De oud-­burgemeester van Grubbenvorst werd nauwelijks een jaar later opnieuw geconfronteerd met de vondst van een lijk bij de Lottumse waterleiding maar daarvan werd de familie wel opgespoord.

Deze zomer kwam de onopgeloste zaak in een stroomversnelling­ nadat in Duitsland (Köln) drie verdachten werden aangehouden. Bij één van hen, hoofdverdachte E.K. Lange, werd DNA-materiaal gevonden met een match naar het Rozenmeisje Józefa. Inmiddels is bekend dat Józefa nog een moeder, een broer en een tante heeft in Górzow. Józefa had, toen ze naar de lagere school ging, de naam Malgosia aangenomen. Het TROS-programma Vermist besteedde aandacht aan de zaak en zocht samenwerking met een soortgelijk Pools programma. Na de Poolse uitzending meldde een vrouw uit Górzow zich en zei de moeder van het Rozenmeisje te zijn. De vrouw herkende Józefa aan de hand van een foto en aan de littekens op haar been die tijdens de uitzending werden getoond.

Joke Kersten hoopt dat de familie van Józefa naar Grubbenvorst komt en de naam op het blanco kruis willen plaatsen. "Ze moeten weten dat wij hun dochter en zus heel respectvol en met genegenheid in onze gemeenschap hebben opgenomen", aldus Joke Kersten.Ze geeft aan niet te weten wat de familie van plan is, Józefa herbegraven in Polen of hier opgraven en cremeren. "Daar zijn regels voor en die ken ik ook niet precies", zegt ze nadenkend over hoe het nu verder gaat. "Ik hoop dat diegenen die haar vermoord hebben nu ook bekennen,­ dan komt misschien ten dele een einde aan alle nog openstaande ­vragen", aldus Kersten.

Joke Kersten bezoekt nog wekelijks het graf van Józefa dat keurig netjes wordt bijgehouden door mensen uit Grubbenvorst. Zelf legt de oud-burgemeester geregeld een bloemetje op het graf zo ook deze zondagmiddag. We verlaten het kerkhof en nemen afscheid.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie