Horst aan de Maas neemt maatregelen tegen hitte

26-7-2018 door: Redactie
Gezondheidsinstituut RIVM heeft op maandag 23 juli vanwege de warmte het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het instituut op om extra goed te zorgen voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Ook in de gemeente Horst aan de Maas worden de nodige maatregelen genomen tegen de hitte.

Het Nationaal Hitteplan wordt afgekondigd als het minimaal vier dagen op rij warmer is dan 27 graden en is opgesteld door het RIVM, het KNMI en andere partijen. Deze week is het zo warm en ook ‘s nachts koelt het niet af. Dat heeft gevolgen voor de samenleving. De hitte kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken en mensen in verzorgingshuizen. Zij moeten alert zijn op bijvoorbeeld uitdroging en oververhitting en hebben met deze hitte extra zorg nodig.

In het woonzorgcentrum Hof te Berkel in Horst is dan ook, net als op alle andere locaties van De Zorggroep, het hitteprotocol van kracht. José Voermans is kwaliteits- en veiligheidsverpleegkundige bij Hof te Berkel en vertelt dat er de nodige maatregelen genomen zijn. “We zijn al een aantal weken bezig om de bewoners verkoeling te bieden. We doen dit door extra drankrondes in te voeren en extra bouillon aan te bieden. Daarnaast kunnen mensen die het te zwaar vinden om staand te douchen, nu op bed gewassen worden.” Een ander belangrijk punt is volgens José het bewaren van rust. “We bieden de bewoners de mogelijkheid om meer te slapen overdag en door meer rustpauzes in te lassen. De ruimtes waar de bewoners in verblijven mogen daarnaast ook niet warmer worden dan 25 graden. Zo proberen we een zo prettig mogelijke situatie voor de bewoners te creëren.”

Het zijn niet alleen de kwetsbare mensen op wie goed gelet moet worden. Gevaren voor uitdroging, verbranding en oververhitting zijn er voor iedereen. Voor de organisaties van evenementen in de gemeente Horst aan de Maas brengt dat extra werkzaamheden met zich mee, want ook zij moeten maatregelen nemen tegen het warme weer om hun bezoekers en deelnemers te beschermen tegen het warme weer.

De avondvierdaagse die door IVN de Maasdorpen georganiseerd wordt op 30 en 31 juli en 1 en 2 augustus houdt ook rekening met de hitte. Peter Hammer vertelt dat de organisatie voldoende water op voorraad heeft. Daarnaast adviseren ze de wandelaars om zelf voldoende water mee te nemen. “Onze wandelroutes worden vanaf 19.00 uur gehouden en vinden voor een groot gedeelte in de schaduw plaats. Dat maakt het minder heet voor de wandelaars.” Hammer verwacht dat er minder aanmeldingen zullen zijn vanwege de hitte. “Nationaal is erop gewezen dat het beste is om lichamelijke inspanning te beperken. Wellicht zijn er veel mensen die zich daardoor niet aanmelden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie