Taal ­verbindt

27-7-2017 door: Redactie
De laatste jaren kijk ik echt amper tv, alleen soms de nodige nieuwsprogramma’s om op de hoogte te blijven. Dan bedoel ik natuurlijk geen roddelprogramma’s, ik bedoel ook echt shows met inhoud.

Toevallig zat ik laatst op de bank en toen kwam er een interessante serie voorbij, het heet Abandoned en is van de televisiezender Viceland. Het ging over verlaten plekken op de wereld, waar echt niemand meer woont. Deze ­aflevering ging het over een verlaten vissersdorpje in Canada. Natuurlijk kwam meteen de gedachte in me op, wat nou als dat met mijn geliefde Lottum gebeurt? Moet er niet aan denken dat alle huizen leeg zouden staan en dat het mooie Lottumse dialect niet meer te horen is.

Jammer genoeg ben ik wel bang dat dit gaat gebeuren. Niet dat Lottum een verlaten dorp wordt, ooit gaat dit natuurlijk wel gebeuren, maar ik denk dat het dialect langzaam gaat verdwijnen. In de hele gemeente trouwens. Er zijn al zoveel mensen van mijn leeftijd die geen dialect spreken, laat staan jonge kinderen. Ik hoop zo dat dit niet gaat gebeuren. Dialect vind ik echt heel erg leuk, het heeft wat dat je een taal spreekt die niet iedereen spreekt. Door dialect voel ik me ook altijd thuis. Maakt niet uit waar ik ben, zodra ik dialect hoor ben ik helemaal op mijn gemak. Van mijn vriendinnen ben ik ook die persoon die nog steeds haije zegt in hartje Amsterdam. Schaam ik me hier voor? Te weinig waarschijnlijk. Dialect vind ik gewoon heerlijk en meer mensen zouden dit moeten hebben. Nederlands leer je toch wel op school, dialect helaas niet. En ja dit is een oproep om meer dialect te gaan praten. Mijn kinderen leer ik sowieso dialect, ik kom niet voor niks uit Limburg.

Liefs, Puck

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie