Historische vondst in 't Ham

19-5-2017 door: Redactie
Bas Lucassen uit America vond in augustus vorig jaar een dolk in natuurgebied ’t Ham in Horst. Meteen wist hij dat dit wel eens een bijzondere vondst kon zijn. Na onderzoek met plaatselijke archeoloog Xavier van Dijk bleek het dat inderdaad te zijn. En sterker nog: het kan best eens het oudste stukje brons uit Horst aan de Maas zijn.
maskTop
Historische vondst in 't Ham
maskBottom

Vorig jaar zomer stapte Lucassen met zijn metaaldetector ’t Ham in. Toen hij net op het punt stond om vondstloos naar huis te gaan kreeg hij een signaal. “Dus ik ging graven en stuitte op een stukje brons. Ik dacht meteen dat dit wel iets goeds zou kunnen zijn. Ik haalde het brons eruit en nadat ik nog een keer met de detector over de grond ging vond ik nog een stuk. Samen bleken deze een dolk te vormen.”

De Horster archeoloog Xavier van Dijk vertelt dat het belangrijk is om na de vondst van een voorwerp goed te handelen. “Bas plaatste een stok op de vindplaats. Dat is erg belangrijk. Vroeger had je ook landarbeiders die iets vonden en dan naar het dorp liepen. Dan vertelden ze dat een paar 100 meter die kant op ze het voorwerp hadden vonden. Daar kun je achteraf vrij weinig mee. Nu konden we goed onderzoek doen.”

Uit grondonderzoek en metingen blijkt dat de dolk tussen het jaar 1700 en 1200 voor Christus bewust begraven is. Volgens Van Dijk waarschijnlijk het oudste stukje brons dat tot nu toe in de omgeving gevonden is. Van Dijk : “We weten niet waarom de eigenaar de dolk begraven heeft, maar wel dát hij het heeft gedaan. Uit metingen blijkt dat het brons van een dergelijke samenstelling is dat het óf uit een mijn in Wales moet komen óf uit Spanje. Mensen gaan er altijd vanuit dat er vroeger niet gehandeld werd, maar deze dolk geeft een heel ander beeld weer.” Dat de dolk in ’t Ham is gevonden betekent volgens Van Dijk ook dat er dichtbij de vindplaats vroeger een gehucht heeft gestaan. “Maar in welke richting we dan moeten zoeken, weten we helaas niet.” Zaterdag 8 april vond de Limburgse Archeologie Dag plaats. Hier was de dolk genomineerd voor ‘topvondst 2016’ en werd het ­uiteindelijk tweede.

Bas Lucassen zoekt al sinds zijn dertiende met zijn metaaldetector. “Het begon toen ik een keer met mijn oom meeging. Hij had een metaaldetector en we vonden die dag een veldfles van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog.” Ondertussen heeft hij samen met zijn broertje Teun een vitrinekast vol aan oude voorwerpen. “Stukken van een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Heel veel oude geldstukken. Maar ook oude kogelhulzen en granaten. We hebben zelfs een aantal keren bommen gevonden die nog op scherp stonden. Toen hebben we de explosievenopruimingsdienst erbij moeten halen.” De dolk komt niet in de vitrine te liggen. “Die heeft het Limburgs Museum nu in bruikleen. Het is toch leuker als je het met meer mensen kunt delen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie