'Hiermee zijn we nog meer een openluchtmuseum'

13-6-2016 door: Redactie
De kapel in Museum De Locht in Melderlo kreeg op zondag 12 juni een opwaardering in de vorm van de inventaris van de voormalige Fatimakapel in buurtschap Heierhoeve in Grubbenvorst. Onder meer de heiligenbeelden en banken van de Grubbenvorster kapel zijn nu te bewonderen in die van het streekmuseum.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Zondagmiddag 14.00 uur. De kapel in Museum De Locht zit vol met mensen. Veel van hen zijn (oud) buurtbewoners die tot 2008 de Fatimakapel in buurtschap Heierhoeve bezochten. Ook is het koor dat in de Grubbenvorster kapel optrad bij deze gelegenheid aanwezig. Zij verzorgen de muzikale omlijsting rondom het moment van de overdracht van (een deel van) de inventaris van de Fatimakapel naar deze kapel in museum De Locht. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de houten banken en een hoop heiligenbeelden en andere onderdelen van het interieur. “Ik vind het mooi dat veel van de dingen van de kapel in Grubbenvorst bij elkaar zijn gebleven en nu hier in deze kapel te zien zijn”, zegt voorzitter van de buurtvereniging Heierhoeve Tien Verstegen. Veel van de spullen die vandaag voor het eerst in De Locht te zien zijn waren in bezit van de buurtbewoners van Heierhoeve. “Zij hadden ze ook kunnen verkopen, maar in plaats daarvan stellen zij De Locht in staat deze in bruikleen te nemen.”

In 2008 sloot de kapel in het buurtschap Heierhoeve door de uitbreiding van industrieterrein Trade Port Noord. In eerste instantie was het de bedoeling om de Fatimakapel te verplaatsen naar Museum De Locht. “Dat bleek financieel echter niet haalbaar. Daarom is besloten deze nieuwe kapel te bouwen”, aldus Verstegen. In de opgewaardeerde kapel speelt het koor deze middag verschillende liederen, waaronder een lied van carnavalsvereniging De Toddezèk en Ave Maria. Dirigent van dit muzikale ensemble is Louis in ’t Zandt. “De ­laatste keer dat we optraden was acht jaar geleden bij de laatste eucharistieviering in de kapel. Dat was voor een aantal van ons toch wel emotioneel. Het is daarom mooi om nu hier weer op te mogen treden. We hebben twee keer geoefend en de muziek klinkt hier goed.” Uit het publiek komt na de ­liedjes van het koor de wens naar voren om het koor hier nog vaker op te laten treden. “We missen het optreden wel, maar dat moeten we nog even goed bekijken”, zegt in ’t Zandt.

De Locht is ook blij met de nieuwe inventaris. “Dit is een hoogtepunt voor De Locht. Deze kapel is bij ons 25-jarig bestaan al in gebruik genomen, maar vandaag kunnen we ook de nieuwe inboedel presenteren”, vertelt Jan Hulsen, voorzitter van stichting De Locht. “Dit past goed in de trend van een open luchtmuseum, dat we steeds meer aan het worden zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie