'Ze vinden het zelf leuk'

12-10-2017 door: Redactie
Op het terrein van Politie Honden Vereniging De Helper in Nood aan de Dijkerheideweg vond van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober een hondenkeuring plaats. Getrainde honden konden hier met hun trainers op gaan voor certificaat politiehond 1 (ph1), politiehond 2 (ph2) en een certificaat objectbewaking.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Terwijl een man in een dik pak twee kogels op een hond afvuurt, komt die hond in volle snelheid op de man afrennen. De hond grijpt hem bij zijn arm, laat even los en pakt de man meteen weer beet. “Dat zijn minpunten”, aldus Geert Claessens, voorzitter van PHV De Helper. “Dat is omdat de hond zich in één keer vast had moeten klemmen.” De man in pak is een pakwerker. Hij speelt tijdens de trainingen en de keuring het ‘doelwit’ van een hond. Hij wordt beschermd met een leren jas en heeft daarbij ook nog een dikke juten jas en broek aan.

Tijdens de keuring kunnen honden verschillende certificaten halen. Claessens: “Ze kunnen hier hun ph1, ph2 en objectbewaking halen. Daarna kunnen ze gekocht worden door bijvoorbeeld de politie of het leger. Dat gebeurt in binnen- en buitenland. Nederlandse honden staan namelijk heel hoog aangeschreven. Er gaan veel honden naar Amerika en ook in China groeit de afzetmarkt. Verder specialiseren naar bijvoorbeeld drugshond gebeurt dan bij de koper.”

Op de keuring kwamen ongeveer 25 honden met begeleiders af, aldus Claessens. “Daarom duurt de keuring ook drie dagen. Per dag kunnen we zo’n acht tot tien honden keuren. Het moet ook niet te gehaast gebeuren. Ze doen dan een heel aantal
oefeningen waarmee ze in totaal 435 punten kunnen halen. Het minimum voor een certificaat is 356. Als ze meer dan 392 punten halen dan krijgen ze hun certificaat met lof.” Oefeningen die honden moeten doen zijn bijvoorbeeld het opsporen van drie kogelhulzen, het doorlopen van een klimsprongbaan en een kistje uit het water halen. “Ook doen we dus oefeningen met de pakwerker. In de ene oefening loopt de man met een stok op de hond af en bij een andere oefening schiet hij op de hond terwijl de werker vlucht. Ook een werker van zijn fiets halen valt onder de oefeningen.”

Deelnemers van de keuring komen uit heel Limburg, van verschillende verenigingen. Ook van PHV De Helper in Nood deed een deelnemer mee. Sjef van Dijk verkreeg met zijn hond Boris het ph 1-certificaat. “Ik heb daarvoor 377 punten gehaald”, vertelt hij. “ Boris heb ik gekregen toen hij twee was, en nu is hij drie.” Boris wordt na het behalen van zijn certificaat verkocht. “Dat is ook zo eerlijk voor de hond. Anders zijn ze klaargemaakt voor het werk en doen ze ineens niks meer. Ze vinden het zelf leuk, anders krijgen we de honden niet zo ver.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie