Heesbergroute

12-7-2018 door: Redactie
In Horst aan de Maas zijn vele kilometers aan wandeltochten te vinden. De routes voeren door de bossen, langs de oevers van de Maas, door dorpskernen en langs weilanden. HALLO Horst aan de Maas trok de wandelschoenen aan en ging de ‘paden op en de lanen in’. In deze aflevering: de Heesbergroute.
maskTop
Heesbergroute
maskBottom

De Heesbergroute leidt je door het wandelgebied De Heesberg. Dit wandelgebied ligt tussen de dorpen Kronenberg en Evertsoord. Veel van dit soort gebieden zijn verwilderd en onbegaanbaar, maar De Heesberg is gelukkig nog goed te bewandelen door de verschillende paden en wegen in het gebied.

De route begint bij een knooppunt dichtbij de visvijver in Kronenberg. Vanuit daar moet je een klein stukje over de verharde weg. Het is jammer dat dit gedeelte van de route over de verharde weg is, maar toch is er van alles te zien. De tocht volgt namelijk ook een deel van de Oorlogssporen-route van de dorpsraad Kronenberg. Onderweg kom je diverse plekken tegen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zo is het eerste oorlogsmonument op de route al binnen twee minuten lopen te bewonderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze boerderij erg belangrijk voor het verzet. Vanuit hier werden alle verzets- en onderduikers activiteiten gecoördineerd. Terwijl je dit monument bewondert, moet je wel opletten voor voorbij komend verkeer. Aangezien dit gedeelte van de route langs een doorgaande weg is, is het sowieso een goed idee om hier het verkeer in het oog te houden. Na dit monument gaat de route verder over de verharde weg.

Al snel komt er een rustplek in zicht. Bij het veldkruis aan de Kronenbergerweg staan een paar bankjes waar even uitgerust kan worden. Hierna volgt het laatste stukje van de route op verharde weg. Net voordat je de natuur induikt, staat er nog een kapelletje aan de weg. Dan ga je de natuur in. De weg is goed bewandelbaar en het is een erg rustige route. Dit gedeelte van de route voert je door een bos waar het niet druk is. Het enige teken van leven is een moestuintje van iemand dat middenin het bos staat. Na een stuk door bos gelopen te hebben, kom je al snel een tweede kapelletje tegen. Het mooie aan deze kapel is dat er binnen een boek ligt waarin mensen een bericht aan Sint Antonius kunnen schrijven, over wat ze hopen voor anderen of voor zichzelf. Na dit punt vervolgt de route zich door het bos. Tijdens dit stuk kom je langs het Equestrian Centre De Peelbergen. Doordat hier zoveel paarden voorbij komen, is opletten voor paardenpoep zeker geen slecht idee. Gelukkig hoef je hier niet lang alert op te zijn, want al snel ga je weer weg van het paardencentrum het bos in. In het bos kom je nog meer overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Op enkele plekken is namelijk te zien waar bommen terecht zijn gekomen. Vervolgens word je het bos uitgeleid en kom je op een zandweg terecht. Aan de andere kant van het open veld voor je, zie je de achtbanen van attractiepark Toverland. Als de wind de juiste richting staat, hoor je de kreten van de mensen in de attracties. Dan is het even niet duidelijk of je naar links of rechts moet. Het lijkt alsof er een paaltje ontbreekt, maar naar links gaan blijkt de juiste keuze. Daarna is het al snel weer een kwestie van paaltjes volgen. Na nog een stukje wandelen komt de visvijver weer in zicht en is de wandeling klaar.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie