Heemkunde Sevenum presenteert Oorlogsbeeld

22-11-2014 door: Redactie
Opa’s en oma’s, vaders en moeders en kinderen en kleinkinderen kwamen zaterdag 22 november naar De Wingerd in Sevenum voor een boekpresentatie van Heemkundevereniging Sevenum. Zij presenteerde haar boek 'Oorlogsbeeld 1940-1945 Sevenum, Kronenberg, Evertsoord' op de dag dat zeventig jaar geleden de voormalige gemeente Sevenum bevrijd werd.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Het fotoboek Oorlogsbeeld wordt uitgegeven in de serie Spinninghe. Het grootste deel van de foto’s in het boek is gemaakt in de voormalige gemeente Sevenum en is nooit eerder gepubliceerd. Naast volwassenen zijn er ook kinderen met hun papa’s en mama’s meegekomen om te kijken en te luisteren naar de presentaties. Na een kort voorwoord namens de heemkundevereniging van Sevenum, komen Manouk van Enckevort en haar vriend Sander Hoek het podium op. Ze zijn geheel in historisch uniform gekleed. Terwijl Van Enckevort uitlegt wat ze aanheeft en wat de soldaten vroeger deden, vallen er enkele kindermondjes open. “Plasten zij zomaar in het bos?” vraagt een meisje fluisterend aan een moeder in het publiek. Daarna is het tijd voor Heidy Geven, die over de gedeporteerden vertelt. “De Duitsers pakten in oktober 1944 jongens en mannen op. Het is een dag die mij schoonvader niet snel vergeet. Ze stonden in een treinwagon en plasten gewoon tegen elkaar aan, omdat er geen ruimte was”, leest Geven uit haar boek De Hel van Watenstedt voor. Het is het verhaal zoals haar schoonvader, Arie Crommentuijn, het transport naar kamp Watenstedt heeft beschreven. Ook vraagt ze waardering van het publiek voor wat Bert Billekens, Jeu Baeten en Mart Lenssen voor elkaar hebben gekregen, het publiceren van het fotoboek met verhalen. “Om alle feiten juist op te schrijven moet heel wat in archieven worden gespit”, benadrukt ze.

Dan is het tijd voor een pauze. Druk kletsend lopen mensen naar de zaal waar drinken klaar staat, onder de indruk van de verhalen. Meta (41) en Guus (38) Verheijen uit Kronenberg zitten samen met hun kinderen Baer (6), Lina en Pleun (beiden 5) aan tafel. De opa van de kinderen heeft ongeveer een half jaar ondergedoken gezeten. De kinderen kennen de oorlogsverhalen van opa al langer en zijn vandaag gekomen voor de foto’s. “Ik wil een jeep met soldaten zien”, lacht Bear. “En ik de huizen van vroeger”, zegt Pleun.

Na de pauze en een optreden van toneelvereniging Setovera, worden oude filmpjes van de bevrijding in Sevenum bekeken. Dan komt Koos van de Ven het podium op. Zij mag het eerste exemplaar van Oorlogsbeeld ontvangen uit handen van de voorzitter van heemkundevereniging Sevenum.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie