Een geschiedenis van de Sevenumse voedingssector

5-10-2017 door: Redactie
In het kader van het 30-jarig bestaan van Heemkundevereniging Sevenum brengt de vereniging op 18 november het boek ‘Wat de pot schaft’ uit. Dit boek, geschreven door Nel Verstegen-Maessen, geeft een overzicht van de geschiedenis van voeding in Sevenum in de 20e eeuw.
maskTop
Een geschiedenis van de Sevenumse voedingssector
maskBottom
Bakkerij Peters 1958

Het idee om een boek te schrijven over Sevenumse ondernemers op het gebied van voedsel in de 20e eeuw werd geboren op een praatavond van de Heemkundevereniging. De vereniging houdt zich bezig met het waarborgen van de Sevenumse geschiedenis. Dit doen zij onder andere door de reeks Spinninghe uit te brengen. Spinninghe is een boekenreeks over de geschiedenis van Sevenum, ’Wat de pot schaft’ is het achtste boek van de reeks. Voor het schrijven van het boek werd Nel gevraagd. Nel (74) is geboren en getogen in Sevenum. Van huis uit is ze kooklerares, maar schrijven is haar passie. “Ik vond het onderwerp ontzettend interessant”, vertelt ze. “Ik vond het vooral interessant om erachter te komen hoe ondernemers hun winkels zijn begonnen en welke impact grote bedrijven en grote supermarkten hebben gehad op de Sevenumse winkeltjes.”

Om meer te weten te komen over de ondernemersgeschiedenis heeft Nel een complete speurtocht gehouden. “Omdat ik in Sevenum geboren ben, wist ik al redelijk wat. Toch wist ik ook heel veel dingen niet. Om een geschiedenisboek met persoonlijke verhalen te schrijven moet je eerst achter de namen van de ondernemers en de bedrijven komen. Die heb ik gevonden door oude jubileumblaadjes en kranten door te spitten. Vooral rond kerst en nieuwjaar, adverteerden veel ondernemingen in kranten en dagblaadjes, om hun klanten een prettige kerst of gelukkig nieuw jaar te wensen”, vertelt Nel. “Maar je weet vervolgens nog steeds niet waar je naartoe moet. Veel van de originele ondernemers zijn overleden, dus moet je op zoek naar familie en kinderen. De praatavonden van de vereniging hebben me hier heel erg mee geholpen. Er was altijd wel iemand aanwezig die me in contact kon brengen met familie van een ondernemer.” Het heeft iets meer dan een jaar gekost om alle verhalen te verzamelen. “Soms was het lastig om aan de verhalen te komen, maar toen eenmaal het ijs gebroken was, werden mensen vaak enthousiast. Ik heb vaak met hele families gepraat, die allemaal speciaal voor het interview bij elkaar waren gekomen. Ook persoonlijke foto’s en anekdotes werden met me gedeeld. Zo kwam ik erachter dat mensen vroeger rond kerst en nieuwjaar zelf deeg naar de bakker brachten om daar vlaaien of brood van te laten bakken. De bakkers waren hier niet altijd blij mee, omdat het deeg vaak te nat of te droog was. Van hun baas mochten ze het deeg niet mixen, maar als de baas even niet keek, deden ze dit vaak tot wat resulteerde in goed deeg waar ze lekkere dingen van konden maken.”

Het boek is niet alleen vanwege alle persoonlijke verhalen uniek. ”’Wat de pot schaft’ bevat meer dan zeshonderd nog niet eerder gepubliceerde foto’s”, vertelt Nel. Ook de indeling van het boek is bijzonder. “Ik wilde graag alle facetten van voeding behandelen. Daarom heb ik het boek ingedeeld in sectoren, zo is er een hoofdstuk ’bakkers’, maar ook een hoofdstuk ’van huisslachter tot slagerij’ en ’van boterfabriek tot SRV-man’. Omdat ik dus alle kanten wilde opschrijven, heb ik ook nog een hoofdstuk over de consument zelf toegevoegd. Het boek is dus heel divers.” Kijk voor meer informatie op www.heemkundesevenum.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie