Voor wie eens een keertje helemaal wat anders wil

2-11-2017 door: Redactie
Muzikant Luuk Lenders uit Meerlo lanceerde onlangs zijn nieuwe album ‘Bosduif’. Een bijzonder album, dat naast de doorsnee instrumenten ook geluiden bevat van onder andere een badeend, bierglazen, drones, een douchekop en een grasmaaier. Dat het een album is voor de doorsnee muziekluisteraar, is dan ook moeilijk te verdedigen. Creatief en onderscheidend is de muziek van Lenders des te meer.
maskTop
Voor wie eens een keertje helemaal wat anders wil
maskBottom

Trek je bergschoenen, badslippers of pantoffels aan en ga mee op avontuur! Met deze zin promoot Lenders zijn nieuwe album op zijn website. En een avontuur is het album zeker. Af en toe kom je als luisteraar oren tekort om alle instrumenten en geluiden te kunnen horen. De verhalen die Lenders wil vertellen met zijn nummers zijn misschien dan ook niet altijd even duidelijk. Er is in ieder geval wat fantasie en concentratie nodig om de boodschap die Lenders over wil brengen op de juiste manier te begrijpen.

Toch kan de muziek, als je je ervoor openstelt, ook vermakelijk zijn. Zet je fantasie aan en de muziek brengt je naar een andere plek. ‘Het Balkanbos’ brengt je als luisteraar rechtstreeks naar een Balkanbos. De grote hoeveelheid aan verschillende fluiten die gebruikt zijn op het album, maken het album op zijn tijd wat sprookjesachtig en getuige bovendien van een enorme muzikaliteit. En de folkinvloeden die in combinatie met Lenders’ creatieve instrumenten te horen zijn in onder andere ‘Het Bijenlied/Het Takkenlied’ vrolijken de luisteraar op.

De creativiteit van Lenders is de rode draad door de nummers heen. Ondanks deze kenmerkende draad, is de cd ook veelzijdig. Van de vrolijke ‘Pingpongpolka’ tot het zeemanslied ‘De Schotse Zeeman en de Kraai’, en van het gebruik van de piano en de accordeon tot het bespelen van bijzondere fluiten en zelfs gebruiksvoorwerpen als een grasmaaier en een dienblad, Bosduif heeft het allemaal. Ook in dit scala aan instrumenten is de verbazingwekkende muzikaliteit en creativiteit van Lenders weer te horen. De Meerlonaar heeft een groot deel van zijn nummers zelf geschreven, de meeste instrumenten zelf bespeeld en zelfs zijn cd-hoes zelf ontworpen. De rol van Lenders’ compagnon Yeppe van Kesteren, die onder andere de mixen en special effects op Bosduif heeft verzorgd, mag echter ook niet vergeten worden.

‘Bijzonder’ en ‘onderscheidend’ zijn woorden die het album van Lenders goed beschrijven. Deze muziek is wellicht niet geschikt voor de oppervlakkige luisteraar en ook niet voor de doorsnee Top40-liefhebber. Voor wie echter eens een keer iets helemaal anders wil en niet terugdeinst voor het gebruik van de wat apartere instrumenten en geluiden, is Bosduif een aanrader.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie