'Ooit hoop ik in de Tweede Kamer terecht te komen'

29-3-2018 door: Redactie
Gohar Pogosain (17) uit Sevenum mocht zaterdag 24 maart meedoen aan de landelijke selectie van de wedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Ze nam namens het Dendron College in Horst deel aan de debatwedstrijd.
maskTop
'Ooit hoop ik in de Tweede Kamer terecht te komen'
maskBottom

Deze voorronde was voor het onderdeel V-Rede. Hier mocht ze aan meedoen, omdat ze twee weken eerder de eerste prijs bij de provinciale voorronde in Maastricht had gehaald met haar V-Rede. De voorronde van zaterdag 24 maart vond plaats op het Mediapark in Hilversum.

De V-Rede is een wedstrijd onderdeel van de debatwedstrijd. Een V-Rede is een korte speech van maximaal 150 seconden. In deze speech mogen jongeren hun visie op de toekomst delen. Gohar had het in haar rede over discriminatie. Er is volgens haar nog altijd sprake van discriminatie in onze maatschappij. Heel lang wist ze niet waar ze haar rede over moest houden, totdat ze ineens aan een specifieke situatie dacht. “Een tijdje terug ging ik met school naar de rechtbank in Roermond. Er kwam toen een zaak voorbij met een allochtone man. Hij was zo respectloos tegen de rechter en eigenlijk tegen iedereen. Ik werd toen echt een beetje kwaad. Door dit soort mensen krijgen allochtonen en vluchtelingen een slecht imago in onze maatschappij en dat is jammer. Na dit heldere moment wist ik waar ik mijn V-Rede over wilde doen.” Zelf is ze afkomstig uit een Armeens gezin. Haar ouders zijn naar Nederland gevlucht, maar zijzelf en haar broertje zijn in Nederland geboren. Hierdoor heeft ze zelf nogal wat ervaring met discriminatie en ziet ze het veel om zich heen. “Zelf ben ik in een liefdevolle omgeving opgeroeid, waarin iedereen elkaar accepteert. Hierdoor had ik nooit door dat er ook mensen waren die anders in elkaar zaten. Maar naarmate ik ouder werd, kwam ik daar steeds meer achter en mee in aanraking. Door bijvoorbeeld tv of internet zag ik ineens veel discriminatie.” Het opgroeien in twee culturen is sowieso iets waar Gohar soms moeite mee heeft. “Thuis spreek ik Armeens en voel ik me ook Armeens. Maar zodra ik de deur uit ga, kom ik weer in de Nederlandse cultuur terecht. Soms is het wel moeilijk, die omslag.”

Doordat haar V-Rede zo persoonlijk en meeslepend was, won ze twee weken geleden de voorronde in Maastricht. Hierdoor mocht ze door naar Hilversum afgelopen zaterdag. Aan deze ronde deden in totaal 25 jongeren mee, waarvan er maar 6 door mochten naar de volgende ronde. “Doordat er maar zo weinig door mochten, was iedereen best zenuwachtig. Dit maakte wel dat iedereen heel erg aardig was. Hierdoor was er niet echt een competitiegevoel,” zegt Gohar. Helaas is ze niet door naar de volgende ronde. “Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet door ben, maar er zaten zo veel mooie en indrukwekkende speeches bij dat ik het de anderen ook zeker gun.” Gohar is bij deze wedstrijd uitgekomen door het debatteam op haar school, het Dendron College. “Een tijdje geleden kwamen er mensen van het debatteam langs in de klas om ons uit te nodigen om een keer mee te doen. Dit heb ik toen gedaan en het beviel me zo goed dat ik er bij ben gegaan. Nu vind ik debatteren en speechen zo leuk dat ik ook politicologie ga studeren volgend jaar. Ooit hoop ik ook in de Tweede Kamer of de gemeenteraad terecht te komen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie