Gevonden voorwerpen - Spaans borstharnas

23-2-2017 door: Redactie
Horst aan de Maas kent een rijke geschiedenis die al heel wat bijzondere vondsten heeft opgeleverd. Op verzoek van HALLO Horst aan de Maas doken plaatselijke heemkundeverenigingen hun archieven in en maakten een selectie uit hun ‘gevonden voorwerpen’. In deze aflevering: het Spaanse borstharnas.
maskTop
Gevonden voorwerpen - Spaans borstharnas
maskBottom

De Historische Kring Grubbenvorst Lottum beschikt over een Spaans borstharnas, daterend uit de 16e eeuw. Het borstharnas is hoogstwaarschijnlijk achtergebleven tijdens het beleg van Venlo, in 1586. Het beleg van 1586 was het eerste beleg van Venlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en er zouden er nog vele volgen. De Tachtigjarige Oorlog was een strijd waarin de Nederlanden in opstand kwamen tegen de Spaanse bezetter. Hoewel de Noord-Limburgse Maasdorpen tijdens de Tachtigjarige Oorlog meestal Spaans bleven, werd er soms toch hevig gevochten in deze streken. Borstharnassen als het Spaanse borstharnas van de Historische Kring Grubbenvorst Lottum, werden vanzelfsprekend gedragen om het lichaam van de soldaten te beschermen tijdens de gevechten. Het ging er namelijk niet rustig aan toe tijdens het eerste beleg van Venlo.

Tijdens het beleg van 1586 werd het kasteel Gribben in Grubbenvorst veroverd door troepen onder leiding van de hertog van Parma, Alexander Farnese. De troepen bestonden uit Italiaanse en Spaanse soldaten en tijdens het beleg werd het slot zwaar beschadigd. Dit was niet de eerste keer, ook in 1511 werd het kasteel al eens verwoest. Waar het na die eerste verwoesting echter nog werd hersteld, bleef dit in 1586 achterwege. Dit had te maken met de instabiele politieke toestand in het gebied. Hoewel er rond 1623 nog plannen werden gemaakt voor een wederopbouw van het kasteel Gribben, zijn deze uiteindelijk nooit uitgevoerd. De plannen zijn echter wel tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en dankzij deze plannen, en dankzij opgravingen, weten we nu precies hoe het slot er uit heeft gezien.

Einde

In 1648 kwam er met de Vrede van Münster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. Naast de ruïne van kasteel Gribben werd een slotboerderij gebouwd, zodat de eigenaren aanspraak konden blijven maken op de adellijke rechten. De ruïne van Kasteel Gribben in Grubbenvorst is nog altijd te bezoeken. Het draagt passend de naam ‘Gebroken Slot,’ verwijzend naar de al eeuwenlang verwoeste staat van het kasteel.


Bronnen: Historische Kring Grubbenvorst Lottum, Historisch Educatief Platform Horst

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie