Geplukt Tanja Vastbinder

19-4-2018 door: Redactie
Werkend in het ziekenhuis en inmiddels op de ambulance is ze meer dan gelukkig. Naast haar drukke baan is ze vaak te vinden bij toneelverening Mariposa Grubbenvorst. Daar schrijft ze nu ook haar eigen toneelstukken. Deze week wordt Tanja Vastbinder (30) uit Grubbenvorst geplukt.
maskTop
Geplukt Tanja Vastbinder
maskBottom

Tanja is geboren en getogen in Grubbenvorst. Daar woont ze samen met haar man Mike (30) en kat Harry. Dit ging niet zonder slag of stoot. “Mike komt zelf uit Purmerend. Hierdoor hadden we ongeveer de eerste twee jaar een lange afstandsrelatie. Na die twee jaar was ik er wel klaar mee en besloten we om samen te gaan wonen. Door Mikes werk als licht- en geluidstechnicus bij theatervoorstellingen gingen we in eerste instantie in Amsterdam wonen. Maar nadat we een paar huizen daar hadden bekeken, wist ik zeker dat ik daar niet wilde wonen. Het is gewoon niet mijn stad. Toen besloten we toch om ons in Limburg te vestigen,” zegt Tanja. De twee hebben elkaar leren kennen toen ze apart op vakantie gingen. “Heel toevallig stond Mike voor mij bij de incheckbalie op Schiphol. Daar zijn we toen aan de praat geraakt. Uiteindelijk hebben we ook nog in het vliegtuig gepraat. Aangezien je dan toch in hetzelfde land zit, hebben we daar ook heel veel opgetrokken. Daardoor was onze eerste ontmoeting eigenlijk ook onze eerste vakantie,” vertel Tanja.

Al een aantal jaar werkt ze in het ziekenhuis in Venlo. “Ik wilde van jongs af aan al in het ziekenhuis werken. Toen ik een vervolgopleiding moest kiezen, was het voor mij ook meteen duidelijk dat ik verpleegkunde ging doen. Hier heb ik nooit spijt van gehad. In het ziekenhuis heb ik altijd met plezier gewerkt en nu op de ambulance ook.”

Buiten haar werk is ze ook te vinden bij de toneelvereniging Mariposa Grubbenvorst. Theater heeft ze altijd al fantastisch gevonden, maar vooral musicals vond ze geweldig. Daar wilde ze zelf deel van uitmaken. Na de schoolmusicals is ze in Grubbenvorst begonnen met de ‘Grubbenvorster revue’. Dit beviel iedereen zo goed, dat er een toneelvereniging werd opgericht. “In eerste instantie deed ik alleen hier aan mee, maar met carnaval kreeg ik een paar andere kansen, zoals bij De Plaggenhouwers. Ik heb toen ook een paar keer in de Buutteton gestaan en met de liedjesavond heb ik ook een paar keer meegedaan.”

Buiten toneelspelen met carnaval is ze nog steeds actief bij Mariposa. Inmiddels schrijft ze zelf stukken voor de vereniging. Dit is begonnen door carnaval, waar Mariposa de ‘Boérebroelof’ organiseerde. “We wilden toen eigenlijk een bestaand stuk pakken en dat een beetje aanpassen. Dit kregen we echter niet voor elkaar. Na een tijdje twijfelen, heb ik toch voorzichtig voorgesteld of ik mocht proberen er eentje te schrijven. Uiteindelijk is dit me gelukt en was het stuk een succes. ”Het stuk werd zo goed ontvangen dat meerdere dorpen het wilden hebben. Tanja vond het eigenlijk wel prima zo en wilde het graag aan deze dorpen geven. Totdat iemand haar toch aanraadde om te gaan kijken of een uitgever het wilde hebben. “Ik vond dit eigenlijk maar belachelijk, maar ik werd er op gewezen dat als ik dit niet deed, de rechten misschien verloren gingen. Ik heb toen toch de stap gezet en binnen 24 uur kreeg ik al reactie van een uitgever dat ze het heel graag wilden hebben. Dit was zo’n onwerkelijk gevoel.”

Tegenwoordig schrijft ze regelmatig stukken voor Mariposa. “Ik ben toch al snel ongeveer een half jaar bezig met één stuk. Het ligt er net aan hoeveel inspiratie ik heb. Soms schrijf ik weken niet en dan weken weer wel,” vertelt Tanja. Haar inspiratie haal ze uit haar dagelijkse leven. “Op mijn werk kom ik zo veel verschillende mensen tegen. Dit is vaak heel inspirerend. Het hoeft maar iets te zijn dat iemand zegt en van daaruit schrijf ik dan een heel stuk. Soms word ik ook wakker middenin de nacht en weet ik ineens waar ik over ga schrijven. Het verschilt heel erg. Het blijft altijd bijzonder om je geschreven stuk ook uitgevoerd zien worden. Soms vind ik het wel moeilijk als ik iets op een bepaalde manier voor me zag, maar de regisseur het toch anders doet. Ooit hoop ik zelf een heel stuk in elkaar te kunnen zetten, van begin tot eind, en niet alleen als schrijver.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie