Geplukt: Michal Budzynski

9-8-2018 door: Redactie
Hij runt samen met zijn vrouw Sylwia een Pools cateringbedrijf en over een jaar hopen ze hun eigen restaurant te hebben geopend. Naast koken heeft hij nog twee grote passies, namelijk mountainbiken en zelf meubels maken. Deze week wordt Michal Budzynski (36) uit Horst geplukt.
maskTop
Geplukt: Michal Budzynski
maskBottom

Samen met zijn vrouw Sylwia Budzynska en kinderen Michalina (12) en Tobias (7) woont Michal sinds 2009 in Horst. Ze komen uit Polen, maar zijn hier komen wonen omdat het in Polen erg lastig was om aan een baan te komen. “Ik werkte als kok in Polen, maar mijn vrouw kon geen baan vinden. Ze wilde heel graag werken maar het was lastig om geld te verdienen. De economische situatie was destijds gewoon niet goed in Polen. Daarom zijn we toen naar Nederland verhuisd.” Door een bekende van het stel kwamen ze in Horst terecht. “We zijn heel blij dat we hier zijn komen wonen”, vertelt Michal. “Horst is een fijne plek met veel mogelijkheden. Onze familie woont nu ook in Horst, dat is erg handig maar vooral heel gezellig.”

Michal is geboren in Wrzesnia, een stad ten westen van Poznan. Toen hij 10 was verhuisde hij met zijn moeder naar een kleiner dorp Chludowo. Later ging hij naar school in Objezierze waar hij geïnteresseerd raakte in koken. “Ik was op school eerst veel bezig met landbouw, maar vond dat niet zo leuk”, vertelt Michal. “Ik zag dat vrienden van mij de horeca­richting opgingen en dat ze leerden koken. Dat vond ik heel interessant en ben me in dat vak gaan verdiepen. Toen ben ik gaan werken in verschillende bedrijven, maar ik heb vooral veel geleerd bij ABC kuchni (kuchni betekent keuken in het Pools, red.) in het dorp Suchy Las. Toen we hier in Horst kwamen wonen werden er verschillende feesten gehouden waar Poolse en Nederlandse mensen bij elkaar kwamen. Wij zagen dit als een kans en openden toen in 2015 ons cateringbedrijf ‘Poolse Keuken Sylwia’.” “Mensen zijn erg enthousiast over ons eten en vinden dat er veel aandacht besteed is aan de opmaak van het bord”, vertelt Michal. “Ook veel Nederlandse mensen zijn enthousiast over de Poolse keuken. We krijgen dus ook vaak de vraag wanneer we ons eigen restaurant openen. We hopen dat het uiteindelijk volgend jaar zover is. Dan zouden we graag een eigen restaurant hebben in het centrum van Horst.” Wat er dan op de kaart komt te staan zijn vooral Poolse gerechten. Voorbeelden hiervan zijn: Pierogi (Poolse Dumplings), Bigos (een zuurkoolgerecht), Zurek (zuurkoolsoep) en tartaar. “We bouwen alles stapje voor stapje op en vinden het vooral belangrijk om te blijven dromen en hard te werken”, vertelt Michal. Inspiratie voor het koken doet hij op bij Kurt Scheller, een kok met een typische grote snor die zich helemaal heeft ondergedompeld in de Poolse keuken. “Hij is een harde werker en verbindt verschillende culturen door middel van zijn eten. Dat vind ik heel mooi.”

Naast zijn passie voor koken heeft hij nog twee andere hobby’s waar hij veel tijd aan besteedt. Hij houdt van mountainbiken en doet dit veel op mountainbikeroute De Schaak in Meterik. Samen met vijf vrienden is hij daar vooral in de zomer veel te vinden. Daarnaast is hij veel bezig met het maken van meubels voor in huis. Zo heeft hij al verschillende meubels gemaakt voor hemzelf of voor vrienden. Bijvoorbeeld een tafel, kast en de overkapping die buiten op hun terras te vinden is. Michal en Sylwia zijn nu 12 jaar getrouwd en hopen samen nog veel te bereiken in de horeca wereld. “Hoe belangrijk we dat ook vinden, familie blijft altijd op nummer een staan”, zegt Michal. “Als we allemaal maar gezond zijn en elkaar veel kunnen zien, daar draait het om.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie