Geplukt Jo Venner-Spreeuwenberg

16-3-2017 door: Redactie
Als 10-jarig meisje begon Jo Venner-Spreeuwenberg uit Griendtsveen met orgelspelen en onlangs vierde ze haar 50-jarig jubileum als organist in Griendtsveen. Thuis speelt ze geen piano of orgel, want daar is ze veel liever bezig met het maken van kaarten of het verzorgen van haar planten. Deze week wordt zij geplukt.
maskTop
Geplukt Jo Venner-Spreeuwenberg
maskBottom

Wie bij Jo (61) en haar man Hans op bezoek komt aan de Pastoor Hendriksstraat in Griendtsveen, wordt luid blaffend begroet door hond Rambo. Dat klinkt enger dan het is. Het is namelijk geen, zoals zijn naam doet vermoeden, grote pitbull maar een zachtaardige poedel, bijna 11 jaar oud en ook nog eens blind. “Dat vonden we wel grappig, zo’n stoere naam voor een poedeltje”, lacht Jo. “Van zijn blindheid heeft hij gelukkig weinig last, hij weet waar alles staat hier in huis. De laatste jaren is hij wat minder actief en ligt hij vaak op de bank of in zijn mandje. Maar een beestje in huis blijft altijd gezellig.”

Jo woont al haar hele leven in het kleine dorpje Griendtsveen. “Ik heb het hier wel naar mijn zin. En dat mag ook wel, want ik woon er al een hele tijd.” Ze werd geboren aan de Kanaalweg, verhuisde later naar de Apostelweg en samen met Hans ging ze na hun bruiloft in 1978 aan de Pastoor Hendriksstraat wonen. Hans ontmoette ze, “lekker ouderwets”, in Deurne, in de danszaal. Samen kregen ze één zoon, Johan. Hij woont nog steeds bij zijn ouders in de buurt. “Johan woont vlakbij, om de hoek. Dat is gemakkelijk en gezellig.” Zelf komt Jo uit een gezin met zes kinderen. “Mijn jeugd is bijna niet te vergelijken met de jeugd van kinderen van nu. Toen speelden we heel veel buiten, verstoppertje en dat soort spelletjes. Tegenwoordig zitten alle kinderen achter de computer of met een spel op de bank.” Na de lagere school in Griendtsveen ging Jo naar de huishoudschool. “Zo ging dat vroeger”, vertelt ze. “Daarna ging ik bij een Philipsbedrijf in Deurne werken, lampjes controleren. Hans werkte daar ook. Toen Johan eenmaal was geboren, stopte ik met werken.”

In januari vierde de Griendtsveense haar 50-jarig jubileum als organist in de kerk van Griendtsveen. “Op 10-jarige leeftijd maakte ik al mijn debuut”, lacht ze. “Ik was bij de pastoor om mijn rapport te laten zien en ik mocht wat op zijn vleugel pingelen. Dat beviel wel en ik ben er eigenlijk altijd mee doorgegaan. Het is vooral de gezelligheid met alle mensen in de kerk en van het koor, waar ik van hou.” Het kerkkoor in Griendtsveen is er door een ledengebrek mee op moeten houden, maar Jo heeft nog genoeg koren over die ze begeleidt. “In America heb ik er drie: het mannenkoor, het dameskoor en het gemengd koor. En in Sevenum begeleid ik één keer per week een repetitie. Sinds kort heb ik ook een koor in Heusden. Je hoort het al, ik blijf lekker bezig.”

Thuis heeft Jo wel een keyboard staan, maar daar speelt ze zelden op. “Af en toe moet ik oefenen, maar eigenlijk speel ik alleen in de kerk met een koor.” Wat ze thuis wel graag doet is knutselen en haar planten verzorgen. “Met een paar vriendinnen ben ik eens begonnen met kaarten maken. Dat was allemaal nog niet zo mooi, dus we gingen bij een hobbyclubje. Daar komen we nu al twintig jaar iedere vrijdagavond, voor de gezelligheid en het creatief bezig zijn.” Verjaardagskaarten hoeft Jo daarom ook nooit meer te kopen. “Ik heb er inmiddels zoveel, ik moet me eigenlijk een beetje inhouden met het maken van nieuwe.”

Is ze niet aan het knutselen, dan is Jo graag buiten bezig. Bijvoorbeeld met haar kuipplanten. “Dan haal ik de mooie scheuten eraf en probeer ik die te stekken. Ook kweek ik graag boompjes. Je kunt wel zeggen dat ik groene vingers hebt. Ik begon met een paar plantjes en dat worden er steeds meer.” Jo beperkt zich tot de kuip- en perkplanten in haar tuin, de rest houdt man Hans bij. “Anders heeft hij niks te doen.” In de zomer gaan de twee graag fietsen. “We zijn echte mooi weer-fietsers, mijn man en ik. Het liefst rijden we dan ergens heen met de auto en gaan vandaar uit fietsen. Griendtsveen is natuurlijk heel mooi, maar na een tijdje heb je het hier wel gezien en wil je op een nieuwe plek komen.” Ver weg op vakantie gaan, doen ze niet zo vaak. “We hoeven niet zo nodig naar Spanje of Griekenland. Laat ons maar lekker fietsen en af en toe een terrasje pikken. Als mensen ons vragen of we in de zomer zijn weggeweest, zeg ik wel eens: ‘we hebben een paar korte cruises gemaakt’. Mensen moeten altijd lachen als ik uitleg dat ik de veerpont over de Maas bedoel.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie