Geplukt Jos van den Beuken

3-5-2018 door: Redactie
Elke zaterdag is hij achter de knoppen te vinden bij Omroep Reindonk. Hier presenteert hij samen met Chrit Driessen het programma Wiekendproat. Ook is hij erg actief op het toneel. Deze week wordt Jos van den Beuken (74) uit Horst geplukt.
maskTop
Geplukt Jos van den Beuken
maskBottom

Oorspronkelijk komt Jos niet uit Horst, maar uit Tegelen. “Toen ik net in Horst ging wonen, kreeg ik nog wel vaak opmerkingen over mijn dialect. Veel mensen zeiden dingen als “dat is geen echte Horstenaar”. In het begin vond ik dit nog wel vervelend, maar nu kan ik er goed tegen.” Jos en zijn vrouw Toos (76) zijn, nadat ze getrouwd zijn, verhuisd naar Sevenum. Hier hebben ze een aantal jaren gewoond, voordat ze naar Venlo verhuisden, waar ze een bakkerswinkel hadden. Na een aantal jaren in Venlo te hebben gewoond, werd het contract voor het filiaal niet verlengd. Toen kregen Jos en Toos de kans om een filiaal in Horst te beginnen. Dit hebben ze uiteindelijk gedaan. “Het verschil tussen Venlo en Horst was wel heel erg groot. Venlo is dan echt een stad en Horst is dat duidelijk niet.”
Bakkerswinkel

Inmiddels is hij wel helemaal gesetteld in Horst. Erg actief in het de Horster gemeenschap is hij zeker. Jos presenteert bijvoorbeeld een radioprogramma bij Omroep Reindonk en speelt in de Hôrster Revue. “Ik ben voor het radioprogramma gevraagd. Schrijven deed ik veel en toneelspelen ook. Ik ben ook een extravert persoon en viel hierdoor op bij Omroep Reindonk. In mijn tijd heette Omroep Reindonk nog ROZAH. Uiteindelijk ging het samen met een omroep uit Sevenum en werd het Omroep Reindonk. Ik ben dus vanaf het eerste moment bij Omroep Reindonk geweest en heb het zien ontwikkelen.”

Al een aantal jaren presenteert Jos het programma Wiekendproat. Eerst was dit een radioprogramma met alleen nieuwsberichten en heette het nog ABC. Deze naam heeft de organisatie toch aangepast. “We zijn uiteindelijk voor de naam Wiekendproat gegaan. Deze naam vonden wij beter passen, omdat het programma altijd op zaterdag is en wij het een belangrijk detail vinden dat we dialect praten in het programma. Chrit en ik denken toch dat als je nieuws brengt in je eigen taal het meer binnenkomt. Het dialect maakt ons programma warmer.” Buiten het presenteren van Wiekendproat speelt Jos ook bij de Hôrster Revue. “In Tegelen zat ik ook al bij een toneelvereniging en was ik vaak op de planken te vinden. Toen ik in Horst ging wonen wilde ik weer wat met toneel gaan doen, dus toen ik een belletje kreeg of ik mee wilde doen met de Hôrster Revue heb ik geen moment getwijfeld.”

Samen met wat andere mensen zette Jos in 1993 de Horster Revue op. Inmiddels bestaat dit al weer een aantal jaar en hebben ze al heel wat stukken neergezet. Door de jaren heen werd de rol van Jos in de stukken steeds groter. “Bij de laatste voorstelling had ik een heel grote rol. Het stuk speelde zich af in een hotel en ik speelde de hoteleigenaar. Dit was wel een heel erg leuke ervaring.” Ook in de nieuwe voorstelling van de Revue is Jos te vinden, ook al was dat niet echt zijn plan. “Eigenlijk had ik voor mezelf besloten om niet meer mee te doen dit jaar. Ik vond mezelf te oud worden en wilde de jongen mensen een kans geven. Maar toen werd ik opgebeld door een van de schrijvers. Volgens hem moest ik nog een keer mee doen, omdat hij een rol voor me had die perfect voor mij is. Uiteindelijk heeft hij me toch overtuigd. Ik heb geen spijt dat ik ja heb gezegd, maar de volgende edities laat ik het toch aan de jongeren over denk ik.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie