Geplukt Mathijs Herremans

12-4-2018 door: Redactie
Hij heeft van jongs af aan al een fascinatie voor de natuur enmet name insecten. Hij kan bijvoorbeeld urenlang kijken naar hoe spinnen te werk gaan. Tegenwoordig is hij imker en binnenkort komt zijn eerste boek uit. Deze week wordt Mathijs Herremans (23) uit Melderslo geplukt.
maskTop
Geplukt Mathijs Herremans
maskBottom

Mathijs heeft autisme. In zijn situatie betekent dit dat hij moeilijk contact maakt met de buitenwereld en voornamelijk in zijn eigen wereld leeft. Hij groeide op in Eindhoven, maar sinds vijf jaar woont hij in Melderslo, in een zorginstelling met woonbegeleiders. Het is een gewoon woonhuis, waarbij de bewoners vrij zijn om te doen en laten zoals ze willen. Hier heeft Mathijs drie jaar intern privé gewoond, maar sinds twee jaar heeft hij een eigen caravan op het erf. Hier woont hij op zichzelf. “Maar noem het gerust een chaletje hoor, dat klinkt wat chiquer”, lacht Mathijs.

Waar hij nu woont, wordt de zorg gecombineerd met de natuurrijke omgeving en creativiteit, zoals bijvoorbeeld in schilderen en fotografie. Dat laatstgenoemde is een hobby van Mathijs.Hij trekt er geregeld op uit om foto’s in de natuur te maken, waarbij zijn voorkeur uit gaat naar vlinders. Toen Mathijs in Melderslo kwam wonen, bloeide daarmee ook een andere liefde op: het houden van bijen. Zelf heeft hij op het moment acht volken, zoals dat heet. “Geen volkeren, maar echt volk. Dat is een groep bijen die zich rond een koningin vormt, die het volk in balans houdt. Ze vormen één geheel samen”, vertelt Mathijs.

Woonbegeleider Frank vindt het bijzonder hoe hij deze hobby opgepakt heeft. “Als Mathijs ergens belangstelling voor heeft, dan gaat hij daar ook helemaal in op. Hij leest letterlijk alles wat los en vast zit en slaat ook ieder feitje hierover op. Ik heb zelf ook een hobby in de natuur, maar ik dacht vaak van: ik stop er mee, want Mathijs weet het wel”, vertelt Frank lachend. Het ergens compleet in opgaan, is kenmerkend voor iemand met autisme. “De Rubiks kubus is ook zoiets waar hij gemakkelijk een tijd mee bezig kan zijn”, voegt Frank hier aan toe. Er liggen verscheidene kubussen op de tafel en in de tussentijd pakt Mathijs er eentje op. In een mum van tijd heeft hij alle vlakken in de juiste kleur gedraaid. “Het isbijvoorbeeld bekend dat de wereldkampioen Rubiks Kubus ook autisme heeft”, vertelt Mathijs.

Zijn passie voor het houden van bijen, heeft een speciale werking op Mathijs. Het is een wereld vol feitjes en dingen die vast staan en daar vind hij zijn structuurin. “Ik ben actief in verschillende verenigingen zoals Staatsbosbeheer en de plaatselijke IVN. In 2015 ben ik begonnen met een beginnerscursus bij een imkervereniging in Horst en zo is dat verder gegroeid”, laat Mathijs weten. Door zijnkennis en passie voor de natuur, maakte hij veel vrienden binnen deze verenigingen. “Hij heeft moeite met het leggen van contact, maar door zijn kennis en passie voor het vak ging dat een stuk gemakkelijker. Hij leert veel van de andere imkers, maar dat werkt ook andersom”, voegt Frank hier aan toe.

Naarmate de hobby van Mathijs groeide, viel hem op dat het vak van imker overal ter wereld anders beoefend wordt. “Net zoals dat je een hond een trucje leert, kun je ook een bijenvolk van alles leren en naar je hand zetten. Ieder land kent een ander klimaat en een andere cultuur en zodoende dus een andere aanpak.In Nederland worden ze op de traditionele manier gekweekt voor de productie van honing, zoals koeien voor melkproductie. Uiteindelijk krijg je zo een heel zwak soort bijen, die gevoelig is voor ziektes en parasieten.”Het tegenovergestelde deden ze in Cuba. Daar hebben ze jarenlang opzettelijk niets gedaan in de bestrijding tegen parasieten en mijten. Mathijs: “Het was letterlijk ‘survival of the fittest’ en nu jaren later hebben ze daar de sterkste bijensoort, die goed gewapend is tegen parasieten.”

Het is één van de vele verhalen die terug zullen komen in zijn boek, waarmee zijn passie voor het vak van imker tot een hoogtepunt komt. Hiervoor benaderde hij de meest uiteenlopende imkers van over de hele wereld, maar wel telkens met dezelfde vragen. Dit zorgt voor een overzichtelijk geheel waardoor verschillende methodes duidelijk naast elkaar neer gelegd kunnen worden. De imkers benaderde hij veelal via internet. “Als ik bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen kijk en ik zie of hoor een land voorbij komen dat ik nog niet ken, dan zoek ik uit hoe de imkers het daar doen. Dat doe ik dan bijvoorbeeld via Facebook en al snel kom ik dan in contact met iemand. De foto’s sturen ze dan zelf op.” Ondertussen heeft hij een zeer gevarieerde bundeling aan verhalen uit onder andere Australië, Chili, Spanje, Madagascar en Zuid Afrika. Vooralsnog heeft het de titel ‘Imkers van de Wereld’, maar die staat nog niet vast. “We verwachten het boek over drie maanden uit te kunnen brengen, maar mensen kunnen wel al het één en ander hierover vinden op de website van Mathijs Herremans”, vertelt Frank.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie