Geplukt- Toon Rops

8-3-2018 door: Redactie
Hij speelt jeu de boules en maakt beelden van steen. Hij geniet van het leven en gaat graag met zijn vrouw Thea op vakantie met de caravan. Deze week wordt Toon Rops (79) uit Horst geplukt.
maskTop
Geplukt- Toon Rops
maskBottom

Toon komt uit een groot gezin. Hij groeide, samen met zijn acht broers en vier zussen, op in Ulvenhout. “Ulvenhout is een klein dorpje tussen Breda en de Belgische grens. Mijn ouders hadden een vrij groot gemengd agrarisch bedrijf. Ze hielden varkens, koeien en kippen en hielden zich ook bezig met akker- en tuinbouw. Het was een drukke boel.” Toons jeugd was dynamisch, maar ook redelijk gedisciplineerd. “In die tijd werd van je verwacht dat je rond je elfde ging meehelpen in het bedrijf. Het eerste wat je leerde, was hoe je koeien kon melken. Hier kreeg je ook een melkdiploma voor.“

Naast dat er gewerkt werd op het bedrijf, ging ook iedereen naar een school die paste bij zijn eigen gedachten, kennis en ambities. “Ikzelf koos ervoor om een opleiding te volgen in de agrarische richting. Ik volgde eerst cursussen en ben toen naar de lagere landbouwschool gegaan. Daarna heb ik mijn diploma van de middelbare land- en tuinbouwschool gehaald en heb ik een hele poos thuis gewerkt. In die periode startte ik ook mijn avondstudie mavo A en B. Vier tot vijf jaar lang stond ik vroeg op om te studeren en werkte de hele dag. Ging ik’s avonds naar school en studeerde ik ’s nachts verder. In die jaren kwam het vaak voor dat ik zelfs minder dan vijf uur mijn bed zag.”

Op zijn 21e werd Toon een functie aangeboden bij het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie in Wageningen. Tijdens zijn tijd bij het instituut behaalde Toon een diploma in techniek en arbeid. In 1962 kreeg hij bericht dat zijn werk werd verplaatst naar Horst. Zo gebeurde het dat in 1963 Toon een vaste aanstelling kreeg bij het kantoor van landbouwvoorlichting en naar Horst verhuisde. “In 1964 zijn we getrouwd en hebben we ons eigen huisje gekocht. Na zeven jaar ben ik gaan werken als specialist tuinbouwvoorlichting, maar mijn vrouw en ik hebben Horst niet meer verlaten.”

Toon ontmoette Thea op zijn 19e. “Thea was een vriend van mijn zus. De vonk sloeg redelijk snel over en nu is ze al 54 jaar mijn vrouw.” Toon en Thea hebben drie kinderen. Twee dochters, Tosca en Franka, en een zoon, Tom. “Ik ben erg trots op mijn kinderen en ben dol op mijn kleinkinderen.” Naast het zijn van een familieman is Toon ook erg actief in het verenigingsleven. “Toen we net in Horst woonden, moesten we onszelf natuurlijk een beetje inburgeren. In 1965 begon ik als organisatiehoofd bij carnavalsvereniging D’n Dreumel. Hier heb ik zestien jaar carnaval mee georganiseerd.” Behalve de organisatie van carnaval, speelde Toon ook nog 22 jaar lang hockey en was hij 11 jaar lang voorzitter van zwemverenigingHZPC. En dat zonder zwemdiploma. “Ik denk dat ik in mijn tijd als voorzitter van de HZPC misschien twee keer in het zwembad heb gelegen. Ik heb namelijk geen zwemdiploma”, vertelt Toon lachend.

Tegenwoordig is Toon met pensioen, maar hij zit niet stil. “Het voorzitterschap zit in ons bloed. Van mijn familie zitten er tien van de dertien in een bestuursfunctie en ook mijn kinderen houden zich bezig met voorzitterschap. Het was dan ook een logische stap om voorzitter te worden van de jeu-de-boulesvereniging.”

Toon ging na zijn pensioen bij de jeu-de-boulesvereniging en speelt het nu bijna twintig jaar. “Ik ging op mijn 58e met pensioen. Op die leeftijd kon ik niet echt meer hockeyen dus zocht ik iets anders. Mijn vrouw en ik speelden op vakantie wel eens jeu de boules en van het een kwam het ander.”

Op vakantie gaan met de caravan is ook een hobby van Toon. Dan trekt hij er samen met zijn vrouw op uit. “Mijn pensioen is zeker niet saai. Ik geniet van mijn voorzitterschap bij de jeu-de-boulesclub, mijn vakanties met Thea, mijn kinderen en kleinkinderen en mijn meest recente hobby. Ik doe nu zeven jaar aan beeldhouwen en verras mijn familie vaak met een beeldje dat ik heb gemaakt voor een speciale gelegenheid, zoals het slagen van een kleinkind of de promotie van een familielid.”

Toon is nu drie jaar voorzitter van de jeu de boules vereniging en treedt in 2020 af. Dan zit zijn termijn als voorzitter erop en vindt hij het tijd om het stokje door te geven. Maar dat is het einde van de wereld niet. “Ik kabbel gewoon lekker voort.” En zo geniet Toon al beeldhouwend en jeu de boules spelend van het leven.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie