Geplukt- Mirjam Derks

29-3-2018 door: Redactie
Overdag is ze gastouder en draagt ze als zzp’er zorg voor andermans kinderen. In de nacht werkt ze als interieurverzorgster bij een transportbedrijf in Venray. Een druk leven, maar ze geeft aan dat dat ze daar juist energie van krijgt. Deze week wordt Mirjam Derks (53) uit Tienray geplukt.
maskTop
Geplukt- Mirjam Derks
maskBottom

Ook al draagt ze zorg voor andermans kroost, ze spreekt er over alsof het haar eigen kinderen zijn. “Het merendeel zie en help ik mee opgroeien, dus is het ook moeilijk om daar niet gehecht aan te raken.” De kinderen komen bij haar thuis in Tienray, waar ze als zzp’er haar eigen opvang heeft onder de naam Mirjam’s Cocon. “Daarmee wil ik uitdragen dat kinderen zich bij mij geborgen kunnen voelen als een rupsje in een cocon. Ze hoeven niet meteen als vlinder binnen te komen. Ik vind het belangrijk dat ze weten en het gevoel hebben dat ze bij mij kunnen huilen, maar ook gerust eigenwijs mogen zijn Dat ze net zo zeer zichzelf kunnen zijn, ook al zijn de ouders op het werk.” Dat heeft echter nooit voor conflicten met haar eigen kinderen gezorgd. “Sterker nog, ik heb altijd ze altijd in mijn werkzaamheden betrokken. Een goed voorbeeld daarvan was de tijd waarin ik voor taxibedrijf Pedi in Horst werkte. Oorspronkelijk was ik daar interieurverzorgster, maar als er niemand anders was voor een spoedgeval, mocht ik in een taxibus rijden. Ik was jong, net 19 en ik nam gewoon de sprong in het diepe. Dit groeide en later kreeg ik zelfs een vaste route waarbij ik kinderen naar school in Venray mocht brengen. Mijn oudste dochter Daisy ging dan wel eens vaker mee. Van daaruit ontstond de situatie dat als Daisy jarig was, ik de taxibus ook kon gebruiken voor haar verjaardagsfeestjes.”

Naast Daisy heeft ze nog twee kinderen: Tessa en Mike, die ze samen met haar man Ger Derks (59) heeft grootgebracht. Zelf is Mirjam ook geboren en getogen in Tienray, maar toen ze trouwde met Ger, heeft ze vijf jaar in Hegelsom gewoond. “Ik was 18 jaar oud toen ik met hem ben getrouwd. Wat vrij jong is, maar we hebben elkaar ook vrij jong leren kennen. Ik zat vroeger bij de marjorettes en met optredens kwamen we op verschillende plaatsen. Zo ook in Hegelsom, waar mijn man vandaan komt. Op dat moment dat we elkaar leerde kennen klikte het meteen, maar we hadden op dat moment allebei een vriendje of vriendinnetje. We kwamen elkaar vervolgens nog een keer tegen in Tienray in ’t Tolhuis en dat was ook leuk. Vervolgens zagen we elkaar weer tijdens de Horster kermis in 1979 en toen was het bingo. Ik was net één dag 14 jaar oud.”

Naast het gastouderschap is ze ook werkzaam als interieurverzorgster bij een transportbedrijf in Venray. Dit doet ze al 12,5 jaar in de nacht vanaf 02.30 uur. “Als ik daar dan in de ochtend rond 07.00 uur van thuis kom, staan de kinderen meestal al klaar voor mijn deur. De ouders zijn er van op de hoogte dat ik soms wat later thuis ben. Beide banen liggen me erg aan het hart. De transportwereld is een mannenwereld en dat is voor mij een wereld waarin ik me thuis voel. Ik hoor er echt bij en wordt overal in betrokken. Zo komt mijn 12,5 jarig jubileum aan bod tijdens de aanstaande paasbrunch. Maar soms voel ik me daar ook wel eens een maatschappelijk werker,” vertelt ze lachend. “Ik heb daar soms best open gesprekken met de chauffeurs die daar komen. Op die manier heb ik veel sociale contacten daar op gedaan.”

Daarnaast heeft ze als hobby het maken van kerst- en verjaardagskaarten. “Ik heb veel knutselspullen waar de kinderen ook gebruik van kunnen maken.” Ze krijgt energie van haar actieve leven, maar toch heeft ze er bewust voor gekozen om de laatste jaren wat stapjes terug te doen. “Voorheen was ik eigenlijk altijd wel van maandag tot en met vrijdag aan het werk, inclusief de zaterdag- op zondagnacht op het transportbedrijf. Mijn man gaf wel vaker aan om het iets rustiger aan te doen, maar ik kan gewoonweg geen afscheid nemen van wat ik doe. Tegenwoordig heb ik wel een vaste vrije dag op vrijdag. Op die dag krijg ik ook assistentie in de huishouding. Daarnaast ga ik hoe dan ook iedere dag een half uur wandelen, dat is vaste prik en daar komt niets tussen.” Stilzitten zit er voor Mirjam gewoonweg niet in. “En als ik eens een dag echt vrij ben, staat er altijd wel iemand op de stoep voor een kop koffie”, voegt ze hier lachend aan toe.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie