Geplukt-René van Lieshout

22-3-2018 door: Redactie
Hij is een leraar in hart en nieren. Verder vist hij graag en voelt hij zich als geboren Horstenaar inmiddels helemaal thuis in Meerlo. Deze week wordt René van Lieshout geplukt.
maskTop
Geplukt-René van Lieshout
maskBottom

De grootste vis die hij ooit heeft gevangen, was een ruim 24 kilo zware karper. “Dat was in Frankrijk”, blikt René (36) terug. “Midden in de nacht gingen we met een bootje het water op.” Binnenkort staat er weer een visvakantie naar Frankrijk gepland. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, aan het water te zitten, de vogels horen zingen en de vissen te zien springen. Dat is voor mij echt ontspanning. Meestal ga ik samen met een vriend of mijn schoonbroer vissen. Natuurlijk hopen we dan een vis op de kant te krijgen, al maakt het niet uit wie van ons de grootste vangt.” Wie ook met hem aan het water staan, zijn de leerlingen uit zijn klas. “Ik vind het leuk om met ze mee naar buiten te gaan. Elk jaar ga ik wel een keer met mijn klas naar het viswater.”

René geeft inmiddels tien jaar les aan de basisschool. Eerst in Meerlo en sinds twee jaar in Wanssum. “Ik vind kinderen prachtig. Zo spontaan en ontwapenend. Ik vind het bijzonder dat ik een steentje mag bijdragen aan hun ontwikkeling. Ik geef les aan groep 8. Dan bereid je ze voor op hun overgang naar het voortgezet onderwijs. En het is het jaar van de musical en het kamp, een tijd die ze nooit meer vergeten.” Zijn manier van lesgeven, is te vergelijken met die van Mees Kees, de hoofdpersoon in de boeken van Mirjam Oldenhave. “Elk kind is uniek en het is belangrijk hem of haar in zijn waarde te laten. Ik ben heel open naar ze toe. Wat je in ze investeert, krijg je ook terug en dat maakt de band sterk.” Afgelopen januari startte René zijn eigen trainingsbureau, waarmee hij scholen begeleidt in de digitalisering van het onderwijs. “Ik heb daarvoor onder andere een opleiding tot ICT-coördinator gevolgd. Doordat ik zelf voor de klas sta, weet ik wat belangrijk is en kan ik mijn eigen ervaring gebruiken. Intussen geef ik trainingen door het hele land en dat is erg leuk om te doen. Ik richt me nu nog vooral op de woensdagen omdat ik dan ambulante tijd heb. Als dit in de toekomst niet meer te combineren valt, dan moet ik een keuze gaan maken.”

Samen met zijn echtgenote Robin, dochter Meis (4) en zoon Binck (1), woont René sinds twee jaar in Meerlo. Hij is echter geboren en getogen in Horst. “Robin is oorspronkelijk afkomstig uit America, dus we zijn import. Maar dat voelt helemaal niet zo, hoor”, lacht hij. René heeft een oudere broer en een jongere zus. “Mijn broer Bart en ik zijn echt twee handen op één buik. We sliepen vroeger samen op één kamer. Boven het ene bed hing een Feyenoord-vlag en boven de andere die van Ajax. Maar daar hadden we nooit strijd over, hoor. Bart woont nu in Slowakije, hij woont samen met een Slowaakse. We hebben nog wel contact, maar het was niet makkelijk toen hij ging. Mijn zusje Dorien woont in Tilburg met haar man en zoontje Sid. Zij is docente Frans. Ook met mijn zusjes blijft de band sterk.”

René leerde Robin kennen toen hij jeugdtrainer was bij de voetbalvereniging van America. “Haar broertje speelde in mijn team en ik had haar wel eens langs het veld zien staan. Ik vond haar wel een leuke meid. Tijdens oud en nieuw kwam ik haar tegen bij jongerensoos OJC Niks in Horst. Daarna heb ik haar broertje om haar nummer gevraagd, maar dat wilde hij niet geven.” Lachend: “Hij vond het maar gek dat ik geïnteresseerd was in zijn zus. Uiteindelijk heeft Robin me toen zelf een berichtje gestuurd. We zijn acht jaar geleden gaan samenwonen in Horst. Op een gegeven moment wilden we een groter huis met meer ruimte. Dan konden we in Horst niet vinden, dus kwamen we in Meerlo terecht. Ik ben toen bewust naar een andere school gegaan, onder andere zodat als Meis en Binck straks naar school gaan, ze niet ‘de kinderen van meester René’ zijn.” Met het geven van voetbaltrainingen is hij inmiddels gestopt. “Ik heb zelf vroeger gevoetbald, maar moest stoppen vanwege een blessure. Toen ben ik onder andere in Horst de jeugdelftallen gaan trainen, ook heb ik in Venray zaalvoetbaltrainingen gegeven. Ik heb daar nu echter jammer genoeg geen tijd meer voor.” Gelukkig is er nog wel tijd om te vissen. “En ik vind het ook fijn om gewoon thuis te zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie