Geplukt- Ilse Voets

1-3-2018 door: Redactie
Ze is geboren en getogen in Deurne, maar woont al weer ruim zestien jaar met veel plezier in Griendtsveen, waar ze zich onder andere inzet voor de carnavalsvereniging. Deze week wordt Ilse Voets geplukt.
maskTop
Geplukt- Ilse Voets
maskBottom

Wonen in Griendtsveen betekent veel rust en ruimte om je heen. Het betekent echter ook dat wanneer je geen suiker meer in huis hebt, je niet even snel naar de winkel kunt gaan om een pak te kopen. Voor Ilse (44) wegen deze ‘ongemakken’ niet op tegen wat het haar brengt. “We hebben het hier prima naar onze zin. Wonen in een klein dorp heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat iedereen elkaar kent. Toen de kinderen nog klein waren, hoefde ik me ook geen zorgen te maken waar ze waren. Dan zei iemand al: ‘Ze zijn nog in het speeltuintje hoor.’ En dat we geen winkel hebben, ach, ik weet inmiddels niet beter.”

Ilse groeide samen met haar ouders en jongere zus op in de Deurnese wijk Walsberg. “Ik ben opgegroeid met ruimte om me heen. Onze basisschool lag aan de rand van het bos. Na school liepen we zo de natuur in. In een stad zou ik niet kunnen wonen. Het is leuk om er heen te gaan, maar ik vind het toch ook wel fijn als ik hier ben en de vogeltjes hoor fluiten.” Samen met haar echtgenoot Sander kwam ze zestien jaar geleden in Griendtsveen terecht. “We zochten een betaalbaar huis met een grote tuin. Die vonden we in Griendtsveen. Onze twee kinderen Sara (14) en Wouter (12) zijn hier ook geboren.”

Na de middelbare school koos Ilse in eerste instantie voor een studie milieukunde. “Vakken als natuur- en wiskunde heb ik altijd leuk gevonden en het leek me heel interessant om bijvoorbeeld bodemonderzoek te doen.” Na een half jaar kwam ze er echter achter dat de studie haar niet lag en maakte ze de overstap naar de pabo. Dat lijkt een niet zo voor de hand liggende keuze. Lachend: “De directeur van de pabo vroeg: ‘Besef je wel dat moleculen en kinderen heel anders zijn?’ Mijn moeder was echter werkzaam in het onderwijs, dus ik wist er wel wat van af.”

Inmiddels geeft ze al ruim 22 jaar les, waarvan 20 jaar op de basisschool in Lierop. “Dit is echt een dorpsschool, met ongeveer 140 leerlingen. Lesgeven past echt bij mij, ik heb geen spijt gehad van mijn keuze. Ik geef les aan groep 7/8. Het leuke daarvan vind ik dat je al echt kunt discussiëren met de kinderen. Lesgeven op het voorgezet onderwijs zou niets voor mij zijn. Op een basisschool ben je echt ‘allround’, geef je les in meerdere vakken, terwijl je je op een middelbare school specifiek op één vak richt.” De school in Lierop telt alleen maar juffen. Dat er geen mannelijke leerkrachten zijn, is wel een gemis, vindt Ilse. “Waarom jongens niet zo snel voor dit vak kiezen? Misschien dat het zorgende karakter van het beroep ze afschrikt. Verder zijn er ook niet zo veel groeimogelijkheden in het onderwijs. Werken in het onderwijs is een roeping. Wie alleen maar voor de vakantieweken gaat, gaat het niet redden.”

De leden van de familie Voets zijn echte carnavalsvierders: Sara is lid van de dansmarietjes en Wouter zit in de raad van elf. Sander deed met zijn carnavalslied Peel, Pils en Polka een gooi naar de carnavalskraker van de lokale omroep in Deurne en Ilse zelf is secretaris van cs De Klotbultjes. “Ik vind het heerlijk om carnaval te vieren, even lekker nergens aan denken en feesten. Met onze vriendengroep maakten we vroeger carnavalswagens en deden we aan optochten mee. Op een gegeven moment werden de kinderen geboren en kwam daar een beetje de klad in. Sinds vorig jaar is er een nieuw bestuur van de carnavalsvereniging en we hebben inmiddels onze vuurdoop gehad met het organiseren van de Sleuteloverdracht. Sommige dingen gingen goed, andere niet, maar we zijn op de goede weg.”

Naast haar werk op school en voor de carnavalsvereniging, leest en wandelt Ilse graag. “Ik vind het heerlijk om hier de natuur in te gaan, even mijn hoofd leeg te maken. Ook vind ik het leuk om een beetje te fröbelen, dingen te maken. En verder heb ik niet echt iets van dit of dat moet ik nog per se doen. Ik ben tevreden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie