Geplukt Tineke Geurts-van Rens

1-2-2018 door: Redactie
Textiel loopt letterlijk als een rode draad door haar leven. Zo is ze onder andere vrijwilliger bij Museum de Kantfabriek in Horst. Verder reist en wandelt ze graag. Deze week wordt Tineke Geurts-van Rens uit Meerlo geplukt.
maskTop
Geplukt Tineke Geurts-van Rens
maskBottom

Tineke werd 64 jaar geleden geboren aan de Langstraat in Hegelsom als dochter van ‘d’n timmerman’. Ze is de jongste van vijf kinderen en omschrijft haar jeugd in Hegelsom als plezierig. “Ik heb nu echter geen binding meer met het dorp. Al rij ik wel altijd even langs ons ouderlijk huis als ik bij mijn zoon op bezoek ben geweest”, lacht ze. Na de lagere school ging ze naar de toenmalige middelbare meisjesschool Marianum in Venlo. Na een jaar vormingsklas (aanvullende opleiding op het gebied van algemene en huishoudelijke kennis) in Horst, ging ze naar Eindhoven. Daar volgde ze de vierjarige Na-opleiding tot lerares in naaldvakken. “Daarna ben ik naailessen gaan geven aan de huishoudschool in Horst en Panningen.”

Tineke leerde haar echtgenoot Frans kennen op de zwemclub in Horst. “Ik zwem al van jongs af aan. Je had vroeger in Horst het buitenbad van ‘Hesen Bert’. Dat ging open als de watertemperatuur 16 graden was. In het voorjaar gingen we dan telkens kijken of het water al warm genoeg was om te mogen zwemmen. Dan kregen we een jaarabonnement en gingen we na school en in de vakanties zwemmen. Op mijn vijftiende werd ik lid van het dames waterpoloteam van HZPC. Ik wilde niet wedstrijdzwemmen, maar wel iets in teamverband doen, dus werd het waterpolo. Frans speelde in het herenteam.” Ze trouwden in 1978 en verhuisden al snel naar Den Haag, omdat Frans daar een baan kon krijgen. Ze woonden uiteindelijk 15 jaar in de Hofstad en kregen er drie kinderen, twee zoons en één dochter. In Den Haag werkte Tineke een tijdje als activiteitenbegeleidster in een psychiatrische instelling. Nadat ze kinderen kreeg, stopte ze daarmee en was ze onder andere vrijwilligster op school. Ook sloot ze zich aan bij de plaatselijke zwemvereniging. De band met HZPC bleef echter ook. “Elke keer als we op familiebezoek gingen, trainden we in het weekend in Horst”, zegt ze lachend.

Na een aantal jaren verhuisde het gezin terug naar Limburg. “Al had het midden in de stad wonen ook wel zijn charmes, ik vond het geen ideale plek voor kinderen om op te groeien. Veel te druk. Het was niet zo dat we per se terug wilden naar Horst, het had elke andere plek in het zuiden kunnen zijn. Het was heel toevallig dat Frans in Meerlo een baan kon krijgen.” Een week nadat ze verhuisd waren, belde de voorzitter van HZPC: ze zochten nog mensen voor het bestuur. “Ik ben onder andere het leszwemmen gaan begeleiden en nu het G-zwemmen.” Eind jaren 90 besloot ze weer textiellessen te gaan geven, dit keer op ‘t Wildveld in Venlo. “Daar haalde ik echter geen voldoening uit. In die tijd was Museum de Kantfabriek net in de opstartfase. Ik heb gevraagd of ze nog hulp konden gebruiken en vier maanden later zat ik in het bestuur.” Als commissiehoofd wisselexposities is ze gemiddeld zo’n drie dagen in de week in het museum te vinden. Tineke stelt samen met haar team de wisselexposities in het museum samen. Ze bezoekt kunstenaars en mag bij andere musea een kijkje in de keuken nemen. “Dit is zo leuk om te doen. Ik vind het fantastisch dat we met een groep van 150 enthousiaste vrijwilligers dit museum draaiende houden. Je krijgt er verder niets voor, een kopje koffie en waardering van bezoekers, maar hier haal ik zo veel voldoening uit.”

Voor het museum is ze ook al enkele keren in het buitenland geweest. Zo bezocht ze een tijdje geleden samen met twee andere vrijwilligers de Hogeschool voor Volkskunst in St. Petersburg in Rusland. “Dat was in het kader van een tentoonstelling die we in mei openen. Reizen vind ik erg leuk om te doen. We hebben een kleine camper waarmee we er regelmatig op uitgaan. Nee, dat hoeft niet per se ver weg te zijn. Landen als Duitsland, Oostenrijk. We gaan graag de natuur in.” Met haar vrijwilligerswerk voor de Kantfabriek en de zwemclub krijgt ze haar tijd wel om. “We hebben ook nog twee kleinkinderen, met een derde op komst, dus de week zit lekker vol.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie