Geplukt - Herman Kohrman

7-9-2017 door: Redactie
Lekker bezig blijven, dat is het motto van Herman Kohrman (69) uit Meerlo. Volleybal en muziek zijn z’n grote hobby’s en als hij daar niet mee bezig is dan vind je hem waarschijnlijk in zijn tuin. Herman: “Planten poten, gras maaien, onkruid wieden, eigenlijk is die tuin nooit af.” Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Herman Kohrman
maskBottom

Je hoort het al een beetje aan zijn manier van praten, Herman komt oorspronkelijk niet uit Meerlo. Hij werd geboren in Drenthe en verhuisde met zijn ouders en twee zussen op zijn zevende naar Deurne. “Dat voelde destijds als een hele wereldreis, maar ik was blij dat we naar Brabant verhuisden”, vertelt hij. “Brabanders zijn een stuk minder stug dan de mensen uit Drenthe. Je moet natuurlijk niet te veel generaliseren, maar over het algemeen zijn ze wat losser en gemakkelijker.” Met verschillende vrienden ging hij toen hij 12 jaar oud was op volleybal, bij de club Forto. “Even heb ik nog gevoetbald, maar dat veld was me te groot. Niet dat ik geen conditie had om te rennen, maar ik miste de directheid van het spel. Met volleybal kun je nooit even rusten, daar ben je constant in contact met de bal.”

Op zijn negentiende ontmoette hij zijn vrouw Willemien. “We leerden elkaar kennen door de muziek”, vertelt hij. “Mijn vrienden zaten in een rockband en repeteerden iedere week in een kippenschuur. Dat was in die tijd heel normaal. Vergelijk het met een soos van tegenwoordig. Eén keer in de maand trad de band op voor zo’n tweehonderd man. Bezoekers deden het entreegeld in een melkbus en het feest kon beginnen.” Bij een optreden in Sint Anthonis zag hij Willemien. “Het klikte meteen tussen ons.” Na haar trouwen in 1972 verhuisde het stel naar Meerlo en al snel volgden zoon Edwin (44) en dochter Ester (40), die op hun beurt weer zorgden voor drie kleinkinderen.

Zijn hele werkende leven was Herman in dienst van het waterschap. “Nu is dat misschien bijzonder, maar vroeger was dat heel gewoon. Een rijksbetrekking had je eigenlijk voor het leven. Ik begon bij het waterschap als tekenaar en ik hield me bijvoorbeeld bezig met de kades die bescherming moeten bieden bij hoogwater in de Maas. Later werd ik opzichter.” Weer of geen weer, Herman fietste iedere dag fluitend naar zijn werk in Venlo. “Bij goed weer op de wielrenfiets en anders op de mountainbike.”

“Muziek is heel belangrijk voor mij”, vertelt Herman. Zijn smaak is divers. “Vroeger hoorde ik bij de Stones-kant, niet die van The Beatles. Ik hou wel van een rauw randje. Tegenwoordig luister ik mijn muziek via Spotify. Tegenwoordig niet meer The Rolling Stones en Led Zeppelin, maar meer grungebands zoals Pearl Jam en Soundgarden. En de Australische band Wolfmother, die maakt ook goede muziek.” Zijn andere grote hobby is nog steeds volleybal. Bij Set Up in Meerlo heeft hij zo ongeveer iedere functie bekleed die de club heeft, lacht hij. “Ik heb zelf gevolleybald, in het bestuur gezeten, ben trainer en coach geweest en tegenwoordig houd ik me bezig met de beachvolleybalvelden.” Jarenlang was hij trainer van het herenteam van Set Up, dat begin dit jaar uit elkaar ging. “De sfeer was altijd heel goed, het was een echte vriendengroep geworden. Hoewel het team is opgeheven, doen we nog steeds uitjes en andere dingen samen.”

Zijn tuin, ten slotte, is zijn grote trots. Hij wijst naar buiten. “Hij is 60 meter diep, dan moet je hem wel goed bijhouden. Toen we hier kwamen wonen heb ik de tuin op gevoel aangelegd. Terwijl ik daarmee bezig was, begon ik het steeds leuker te vinden en tegenwoordig help ik ook anderen bij het ontwerpen en aanleggen van hun tuin. Ik ben constant met die van mij bezig, want een tuin is natuurlijk nooit af. En dat is juist het mooie eraan.” Ondanks dat Herman al een aantal jaar gepensioneerd is, komt hij tijd tekort. “Dat past ook in mijn aard, want ik ben altijd bezig . Sociale contacten vind ik heel belangrijk. Dat houdt je allemaal fit. Ik wil nog lang niet achter de geraniums.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie