Geplukt - Fred Bisschop

21-9-2017 door: Redactie
Hij is opgegroeid in Zuid-Limburg, voer 6 jaar bij de marine, verhuisde naar onder andere Den Haag en kwam uiteindelijk terecht in de Penitentiaire inrichting in Evertsoord. 24 jaar geleden is Fred Bisschop (68) neergestreken in Griendtsveen. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Fred Bisschop
maskBottom

Fred is opgegroeid in het voormalige mijnwerkersdorp Treebeek, onder de rook van Staatsmijn Emma. Daar woonde hij de eerste zestien jaar van zijn leven. Hij groeide naar eigen zeggen op in een degelijk katholiek gezin. “We leefden in de ‘heerschappij van de paters’, maar ik had gewoon een leuke jeugd hoor. Na de basisschool ging ik naar de Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (mulo), wat ze nu vmbo noemen. Mijn ouders en docenten wilden dat ik daarna nog de hbs ging doen, maar ondanks dat ik goed kon leren, had ik daar geen zin meer in. Mijn oudere broer zat bij de marine en kwam altijd terug met mooie verhalen en cadeaus. Toen heb ik gezorgd dat ik mijn toelatingsexamen voor de hbs niet heb gehaald en kon ik op mijn zestiende zelf ook bij de marine.”

Hij werd telegrafist en moest daarvoor naar de verbindingsschool. “Dus toen moest ik alsnog naar school,” lacht Fred. Maar trots op die functie was hij uiteindelijk wel. “Het waren mooie jaren, ik kwam op veel plaatsen. Ik lag bijvoorbeeld op het strand in Las Palmas terwijl het winter was en mijn ouders thuis in de sneeuw zaten.”

Het marineleven hield hij zes jaar vol, maar toen hij verkering kreeg, was de lol er gauw vanaf. Altijd van huis zijn, was niet leuk. “Dus ben ik uiteindelijk gestopt. Maar ik kon als telegrafist weinig werk krijgen. Op lijnboten werken was een mogelijkheid, maar dat vond ik niks.” Zijn neef werkte in een huis van bewaring en vond dat Fred daar moest komen werken. “Ik heb toen gesolliciteerd en werd aangenomen in Den Haag, waar ik ook ben gaan wonen. In 1973 is daar mijn dochter geboren. Echte liefde met het werk vond ik niet, dus verhuisden we in 1974 naar Maastricht, waar ons gezin verblijd werd met de komst van een zoon.” Fred ging aan de slag in het huis van bewaring in Maastricht. “Ik ging werken bij het Hilton Hotel,” lacht hij. “Zo noemden ze de gevangenis omdat dat de eerste gevangenis was in Nederland waar iedereen een eigen kamer kreeg met eigen toilet en wasbak en zelfs een tv. Dat was toen heel luxe.”

Via het huis van bewaring in Roermond en na zijn studie aan de sociale academie in Sittard kreeg Fred een baan als teamleider bij de penitentiaire inrichting in Evertsoord. Toen er extra personeel aangenomen kon worden, kwam Ans daar werken, de huidige partner van Fred. Samen zijn ze in Griendtsveen gaan wonen. “We fietsten hier en vonden de huizen en omgeving al heel mooi. Een aantal weken later stond een huis te koop en nu wonen we er al 24 jaar met plezier.”

In 2005 kwam minister Remkes in beeld. Hij wilde oudere ambtenaren vervangen door jongere en bood ouderen die stopten een regeling. “Ik was toen 56 jaar en heb nauwelijks getwijfeld. Ik heb met mijn vrouw overlegd en heb toen besloten dat ik het na veertig jaar werken wel goed vond. Een beslissing waar ik tot op vandaag nog geen spijt van heb.” De tijd die hij over had ging hij invullen met onder anderen taalcursussen Italiaans en Spaans bij het Hobbygilde in ’t Gasthoês in Horst. “Spaans komt de laatste jaren goed van pas. Ik ga in de winter vaak naar Andalusië in Spanje.”

Daar kan Fred zijn passie petanque, een vorm van jeu de boule, naar hartenlust spelen. Die hobby begon in 1995 bij de jeu-de-boules-vereniging Venray, maar zijn mooiste jaren zijn de ruim twaalf jaar die hij nu voorzitter is van Petanqueclub Venlo. “Na mijn benoeming startte ik onderhandelingen met gemeente Venlo over de bouw ban een Boulodrome, die in 2008 feestelijk werd geopend.” Vanaf die tijd ging het hard, veel verenigingen uit de buurt en de Duitse grensregio vonden de weg naar de hal. Naast zijn bestuurstaken geeft Fred ook trainingen aan verenigingen uit onder andere Limburg en Duitsland.

Verder plaatste Fred zich onlangs voor de Duitse kampioenschappen Triplette 55 plus. “Dat gaat ongetwijfeld een van de hoogtepunten uit mijn petanquecarrière worden. Een droom gaat hiermee in vervulling.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie