Geplukt Karol Mielnik

3-8-2017 door: Redactie
Op zijn achttiende tekende hij een profcontract bij een Poolse voetbalvereniging, twee jaar later gooide hij het roer echter helemaal om en besloot hij voor de kerk te kiezen. Na zijn studie kwam hij in Horst aan de Maas terecht en inmiddels woont hij al weer twee jaar in Lottum. Deze week wordt Karol Mielnik (36) geplukt.
maskTop
Geplukt Karol Mielnik
maskBottom

Wie de pastorie in Lottum binnentreedt wordt kwispelend begroet door Spike, de zevenjarige labrador van kapelaan Karol Mielnik. De hond is geen onbekende in Lottum. “Hij heeft een hele grote tuin waar hij zijn gang kan gaan, maar af en toe ontsnapt hij”, lacht Mielnik. “Als mensen ergens een zwarte labrador zien lopen, dan bellen ze me en vragen of ik mijn hond misschien mis.” Tien jaar geleden, om precies te zijn op 27 augustus 2007, kwam hij voor het eerst in Nederland aan. De eerste tijd verbleef hij op het grootseminarium Rolduc in Kerkrade, onder meer om de Nederlandse taal te leren. En dat was niet gemakkelijk, geeft hij toe. “Ik sprak geen Engels of Duits, maar naast Pools alleen Russisch. De beste manier om de taal te leren is wanneer je contact hebt met de mensen. Toen ik net in Horst aan de Maas werkzaam was, kreeg ik als taak de kinderen voor te bereiden op de Eerste Heilige Communie. Van hen heb ik veel geleerd. Kinderen zijn eerlijk en vertellen het als je iets fout zegt.” Na tien jaar voelt hij zich thuis in Horst aan de Maas, zegt hij. “Ik ben in Polen geboren en opgegroeid en ik blijf altijd een Pool. Maar ik voel me goed hier. Naar mijn mening kun je de Limburgse mentaliteit vergelijken met die van de Poolse mensen. Zeker wat betreft de gastvrijheid.”

Karol groeide op in klein dorpje in het zuidwesten van Polen, in de buurt van Breslau. Het dorpje telt zo’n 250 inwoners, waarvan de meesten agrariër zijn. “Mijn ouders waren de enige in het dorp die geen boerderij hadden. Ik heb een jonger zusje, zij woont in Polen in de buurt van mijn ouders.” Na de basisschool en middelbare school, startte Mielnik met een technische opleiding. In dezelfde tijd tekende hij een profcontract bij een Poolse voetbalclub. Na twee jaar besloot hij echter een andere weg in te slaan. “Ik was een beetje zoekende, hoe zag ik mijn toekomst nu precies voor me? Ik was altijd al geïnteresseerd geweest in historie, dus overwoog ik een studie geschiedenis. In die tijd had ik veel gesprekken met geestelijken en ik dacht: misschien is dat iets voor mij. Ik wilde namelijk graag iets betekenen voor mensen, hun iets meegeven. Het liefst wilde ik na mijn opleiding missionaris worden, in Zuid-Amerika bijvoorbeeld.” Na een gesprek met het bisdom bleek dat dit niet haalbaar was. “Maar als ik graag naar het buitenland wilde, dan zou ik naar Nederland kunnen gaan. Och, en uiteindelijk heb ik toch twee jaar in America gewoond”, grapt hij.

Als kapelaan van zestien dorpen, houdt hij zich voornamelijk bezig met het uitvoerende werk zoals mensen bezoeken en het werken met de jeugd. “De bestuurlijke taken liggen bij de pastoor. Ik ben geen bestuurder, ben tevreden als kapelaan. Ik zou graag in Nederland blijven, ik ben hier als priester opgegroeid en in die zin voel ik me een Limburger. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Mijn vader zei altijd: als je maar gelukkig bent. Maar je weet niet wat de toekomst brengt, dat heb je niet in de hand.”

In zijn spaarzame vrije tijd knutselt hij graag aan auto’s en traint hij om in vorm te blijven met gewichten. “Daarnaast ben ik graag buiten, om te wandelen en fietsen. De tuin wordt bijgehouden door enkele mensen, maar het gras maai ik zelf. Nee, bij een club voetballen doe ik niet meer. Dat gaat ook niet door de onregelmatige tijden die ik werk.” Wat hij zeker niet onvermeld wil laten, is zijn deelname aan Maestro, de dirigeerwedstrijd van muziekvereniging Eendracht uit Melderslo. “Ik sta niet graag op het podium en zeg soms te snel ‘ja’, maar dit was echt een mooie en spannende ervaring.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie