Geplukt - Sandy Uytterhoeven

24-8-2017 door: Redactie
De in Maastricht geboren Sandy Uytterhoeven (42) groeide op in Limburg, maar vertrok voor haar studie richting de Randstad. Ze voltooide twee studies en ging kwetsbare groepen helpen. Later keerde ze terug naar Noord-Limburg en richtte ze in Horst ‘Gewoon Doen’ op, waar ze tegenwoordig dagbesteding biedt aan mensen met een beperking.
maskTop
Geplukt - Sandy Uytterhoeven
maskBottom

Sandy is in Maastricht geboren, maar groeide met twee broers en twee zussen op in Baarlo. Ze was vroeger een beweeglijk kind. “Veel rennen, klimmen en in bomen spelen,” vertelt Sandy. “Op mijn zevende ging ik ook op atletiek, en dat ging me goed af.” Een grote verrassing is het dan ook niet dat ze voor een opleiding voor sportbegeleider aan CIOS in Sittard koos.

Aan het einde van haar opleiding moest Sandy een bewegingsplan maken voor een leerling met de ziekte van Duchenne, een ongeneeslijke spierziekte waarvan de patiënten vaak niet ouder worden dan 30 jaar. Sandy: “De leerling had een gesprek met een maatschappelijk werker over de dood. Dat maakte veel indruk op me. Mede daardoor ben ik later ook met kwetsbare groepen gaan werken. Ik heb met langdurig werklozen gewerkt en met vluchtelingen.”

Om met die kwetsbare groepen te kunnen gaan werken, volgde ze na het afronden van het CIOS een opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan De Haagse Hogeschool. Daarna bleef ze in de randstad hangen. “Als puber wilde ik er op uit, de grote stad in, de drukte in, dingen ontdekken, daarom ben ik verhuisd naar Den Haag.” Ze ging na haar opleiding werken in de gemeente. “Ze vroegen me als teamleider, daar twijfelde ik in eerste instantie over, want ik heb een behoorlijke hekel aan autoriteit. Maar tegelijktijdig zag ik het als een kans om me verder te ontwikkelen en het bleek een goede zet.”

Vijftien jaar geleden werd haar moeder ernstig ziek en ze besloot terug te komen naar Limburg. “Een huis is maar een huis en een baan is maar een baan, die zijn dan niet zo belangrijk. Ik ben toen met familie en vrienden voor mijn moeder gaan zorgen. Daarom kon ze tot haar dood thuisblijven, dat was intensief, maar ook heel mooi.” In het bedrijfslogo dat ze later zou ontwerpen heeft ze de lievelingsbloem van haar moeder gebruikt. “Dat was de roze gerbera. Ik ontdekte toen dat de betekenis van die bloem ‘jij maakt alles mooier’ is. Daarmee was voor mij het cirkeltje rond.”

Ze is daarna in Horst bij een grote organisatie gaan werken als manager. Maar toen daar een reorganisatie plaatsvond, moest zij volgens het ‘last in first out’-principe het veld ruimen.
“Ik had al getwijfeld over het starten van een eigen bedrijf, maar dat is natuurlijk een enorme stap. Een paar weken later zat ik in de auto me af te vragen of ik die stap zou durven zetten. Ik reed achter een wit busje en keek omhoog, daar stond www.doensen.nl Sen is mijn bijnaam. Ik heb de tekst gelezen als ‘doen sen’. Toen dacht ik bij mezelf: ik ga het ook gewoon doen. Zo is de naam van mijn bedrijf in dagbesteding voor mensen met een beperking ontstaan. Ik zou eigenlijk nog een keer langs moeten gaan met een bloemetje om ze te bedanken”, lacht Sandy.

“1 april vorig jaar zouden we beginnen. Maar het pand was nog niet af. Dus toen hebben we uiteindelijk besloten dat de cliënten mee mochten helpen.” Sandy vertelt dat het bedrijfspand ook een eigen werkplek is voor de cliënten. “Ze hebben zelf aan het pand gewerkt. Verder
ruimen ze ook bijvoorbeeld hun eigen afwas op. Wij zijn wat dat betreft tegen betutteling. In mijn visie is gelijkheid belangrijk, ook ongeacht salaris en werk. Maar we houden natuurlijk wel rekening met wat een cliënt kan.”

Gewoon Doen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een foto-, film- en internetdeel. Sandy: “Wij maken wekelijks een tv-uitzending die wordt uitgezonden op de lokale omroep Reindonk en we hebben ons eigen YouTube-kanaal. Laatst hebben we gefilmd bij Bas van der Zwaan, presentator van L1, en binnenkort hebben we een interview met de burgemeester.” Het tweede deel van Gewoon Doen is Theater Kleinkunst. “Hier werkt een collega jaarlijks aan een toneelvoorstelling die we spelen in verschillende schouwburgen in Limburg en Brabant. De lat wordt hier hoog gelegd. Cliënten krijgen eerst een theatercursus om te beoordelen of zij het vak theater maken voldoende in de vingers kunnen krijgen. We willen ontroeren en warmte brengen in de samenleving.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie