Geplukt - Jan Hesen

20-4-2017 door: Redactie
Voor de in Horst geboren en getogen Jan Hesen (61) is tafeltennis de rode draad in zijn leven. Hij heeft alle vroegere locaties van zijn vereniging Armada meegemaakt, verschillende functies in het bestuur gehad en heeft er zijn vrouw ontmoet. Maar na 50 jaar stopt hij bij de club.
maskTop
Geplukt - Jan Hesen
maskBottom

Jan Hesen is in Horst opgegroeid en woont daar momenteel nog steeds. “Op mijn 18e ben ik in Nijmegen geschiedenis gaan studeren. Maar daarna ben ik weer naar Horst gekomen en daar heb ik verder altijd gewoond.” Na zijn studie kon hij geen vast werk vinden. Het was begin jaren tachtig en er waren een kleine miljoen werklozen. “Ik heb toen maar een kantoor-innovatiecursus gedaan. Het was de periode van de opkomst van de computers. Op de cursus kon je je computerkennis vergroten.” Door die cursus kon hij aan de slag bij Xerox in Venray. “Daar werk ik nu 30 jaar en dat bevalt goed.”

Toen Hesen 10 jaar was begon hij met tafeltennis. Hij heeft zo ook de verschillende locaties van tafeltennisvereniging Armada uit Horst meegemaakt. “Het begon in het Patronaat. Daarna gingen we naar Gielen. Vervolgens zaten we op de zolder van ’t Gasthoês, en sinds 2009 hebben we ons eigen gebouw aan de Gasthuisstraat in Horst. En op de huidige locatie zijn we met zijn allen erg trots.” Naast spelen heeft hij ook dertig jaar in het bestuur gezeten. Hesen heeft veel mensen leren kennen in de tafeltenniswereld. “Ik ken ook veel tegenstanders. Dan hebben we daar een wedstrijd tegen en dan voelt het net als een reünie. Een aantal van mijn beste vrienden ken ik van het tafeltennis.”

Ook zijn vrouw Antoinette heeft hij door het tafeltennissen ontmoet. “We zaten allebei in het bestuur. Wel een beetje saai hè,” lacht hij. “Maar tafeltennis is wel de rode draad in ons leven.” Samen hebben ze één dochter, Elske (22). “Zij studeert momenteel Canada. We waren daar afgelopen winter op bezoek. Ons leek de winter eigenlijk niet zo handig omdat we graag op een terras wilden zitten en wandelen. Maar dit kwam haar het beste uit. En achteraf bleek dat we ervaringen meegemaakt hebben die toch heel mooi waren.”

Ondanks dat tafeltennis de rode lijn in zijn leven is heeft Hesen besloten er mee te stoppen. Zaterdag 22 april is zijn laatste competitiewedstrijd, thuis tegen Venlo. “Eenvoudig gezegd krijg ik geen motivatie meer om te gaan trainen,” legt hij uit. “En ik wil niet steeds gefrustreerd achter de tafel gaan staan omdat ik door het gebrek aan training niet goed genoeg meer ben. Ik speelde al een paar jaar met de gedachte maar werd toch steeds overgehaald om te blijven.” Maar de vereniging helemaal loslaten zal hij niet doen. “Met thuiswedstrijden zal ik zeker nog wel eens hier te vinden zijn. Zowel om teamgenoten te zien spelen als bekenden te zien waar ik zelf tegen heb moeten spelen.”

De tijd die vrij is gekomen vullen zal echter geen probleem zijn. “We hebben nu anderhalf jaar een hond, een Duitse Staander, en daarmee kan ik gaan wandelen in het bos. Antoinette is eigenlijk degene die met de hond naar cursussen gaat en hem opvoedt, maar hij moet ook naar mij luisteren. Daarnaast lees ik graag thrillers en kijk ik misdaadseries. Ook zijn wij wel ‘passieve sporters’. We houden er wel van om op tv naar sport te kijken. Ik ben ook een grote dartsfan. De spanning is in weinig sporten zo groot als bij darten. Iedere worp is belangrijk. En dat is bij tafeltennis ook zo. Je moet vaak in minder dan een seconde beslissen wat je gaat doen. En daarnaast is snooker een hobby van Antoinette en mij. Daarom dat we enkele jaren geleden in Galway in Ierland zijn geweest en daar live een snookertoernooi hebben meegemaakt. We zijn daarna nog vaak in die plaats geweest.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie