Geplukt - Jac Peeters

29-3-2017 door: Redactie
Hij zingt in een ouderenkoor, speelt geregeld jeu de boules en is al meer dan zeventig jaar lid van de duivenvereniging. “Ik heb dankzij de duiven de hele tijd leven om me heen.” Daarnaast is de 81-jarige Jac Peeters uit Meterik al 53 jaar getrouwd met zijn vrouw Nel. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Jac Peeters
maskBottom

Van kinds af aan woont Jac in Meterik. Hij wijst naar rechts. “Ik woonde vroeger een paar huizen hier vandaan”, zegt hij met een glimlach. Ook doorliep hij de lagere school in het dorp. “Daarna wilde ik eigenlijk naar de ambachtsschool. Daar was helaas geen plek meer, dus ik ging werken.” Jac ging aan de slag bij een bakker in Meterik. Daar werkte hij elf jaar, om vervolgens een jaar bij een bakkerij in Horst te werken en daarna weer twee jaar bij de Meterikse bakker in dienst te gaan. Later werkte hij nog bij de Boerenbond.

Jac kijkt naar zijn vrouw Nel (76), die hij op jonge leeftijd leerde kennen. “Ze was het meisje aan de andere kant van de straat. We kwamen elkaar tegen tijdens het dansen en van het een kwam het ander. Nu zijn we alweer 53 jaar getrouwd.” Samen kregen ze twee zonen, Johan (52) en Ton (50). Jac en Nel zijn ook al opa en oma, want ze hebben twee kleinkinderen.

Op de tafel in de huiskamer van huize Peeters pronken enkele trofeeën. Aan de muur hangen Delfts blauwe borden met duiven in het midden. Jac is al meer dan zeventig jaar lid van de duivenvereniging de Luchtbode in Horst. Hij pakt een van de grote bekers vast. “Deze kreeg ik in 2000, toen ik vijfde werd op het Nederlands Kampioenschap. In die zeventig jaar heb ik veel mooie momenten meegemaakt door de duivensport, maar dit was echt heel bijzonder. Boven op zolder heb ik nog een hele kast met bekers staan.” Op 10-jarige leeftijd kwam Jac in aanraking met duiven. “Ik moest bij een ander lid de duiven uit en inlaten. Zo is het begonnen en ik heb het nog een tijdje volgehouden”, voegt hij er met een knipoog aan toe.

Jac merkt dat er minder animo is voor de duivensport. “Ooit hadden we 120 leden, nu zijn het er een stuk of 15. Ook komen er nauwelijks jongeren bij. Vroeger kon je voetballen, muziek maken of lid van de duivenvereniging worden. Nu is er veel meer keuze voor de jeugd.” Jac zelf heeft nog steeds zo’n zestig duiven in huis. “Die zitten in de tuin en op zolder. Ik heb dankzij de duiven de hele tijd leven om me heen. Nog steeds voel ik de spanning als ze wegvliegen. Dat is het mooiste moment in de sport.” Naast de duivensport heeft Jac nog meer hobby’s. Hij is geen bankzitter, verzekert hij. “Ik doe aan jeu de boules, zing in een ouderenkoor en ben jeugdleider geweest bij de voetbalclub.” Ondanks zijn 81 jaar, is er op zijn gezondheid weinig aan te merken. “Ik ben zo gezond als een vis”, zegt hij. Samen met Nel fietst hij graag.

Het echtpaar blijft gewoon in Meterik wonen. “Reizen hoeft van ons ook niet meer”, stelt Jac vast. ”We zijn bijvoorbeeld naar Oostenrijk en Duitsland gegaan, maar toen waren we nog wat jonger. Hier ­hebben we genoeg te doen. We hebben nog plezier in het leven. Dat is het belangrijkste.” Jac heeft nergens in zijn leven spijt van. “Ik was graag naar de ambachtsschool gegaan. Dan was ik misschien timmerman geworden. Maar ik heb altijd met heel veel ­genoegen en plezier gewerkt.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie