Geplukt Henk Jacobs

7-12-2017 door: Redactie
Hij is geboren en getogen in Horst. Zijn grote passie is mineralen en fossielen. Een keer per jaar maakt hij een grote reis naar Australië waar hij op zoek gaat naar verborgen schatten op gebied van mineralen en fossielen. Deze week wordt Henk Jacobs (63) uit Horst geplukt.
maskTop
Geplukt Henk Jacobs
maskBottom

Henk woont samen met zijn vrouw Rieky (63) in Horst. “Mijn vrouw heb ik leren kennen in de kroeg, bij de speelautomaat. Daar hebben we samen een spelletje op gespeeld en toen is de vonk overgeslagen. Die keer is trouwens ook de enige keer dat ze ooit van me gewonnen heeft op een speelautomaat”, vertelt Henk. Hij en zijn vrouw hebben twee kinderen: Daan (31) en Janneke (32). Die zijn momenteel niet in Nederland. “Mijn kinderen hebben mijn reislust overgenomen. Ze zitten in Australië en Nieuw-Zeeland nu. Mijn zoon voor een working holiday en mijn dochter voor haar werk.” Henks overige familie woont dichter in de buurt. “Ik ben opgegroeid in een groot gezin. We waren thuis met zes kinderen en we woonden tegenover het kerkhof. Iedereen is in Horst blijven wonen en met mijn broers en zussen heb ik nog steeds contact.”

Zijn werkdagen brengt Henk door bij John Deere, waar hij dit jaar veertig jaar werkzaam is. “Bij John Deere is in 1989 mijn fascinatie voor mineralen en fossielen ontstaan”, vertelt Henk. “Op het werk kwam een collega langs met een kwartsgesteente, een kristal, gevonden in het grindgat in Tienray. Toen ben ik gelijk op mijn fiets gesprongen en naar Tienray gefietst waar ik mijn eerste stenen heb ­gevonden.”

Het huis van Henk staat vol met mineralen en fossielen. Zijn prachtstuk is een zelf gevonden ammoniet. “Deze ammoniet heb ik gevonden aan de Franse kust. Vroeger waren dit zeedieren. Het fossiel dat ik heb gevonden is nog een kleintje. Een ammoniet kan namelijk 1 tot 2 meter groot zijn.” In 2005 reisde Henk voor het eerst naar de andere kant van de wereld. “Ik ging in Nieuw-Zeeland familie opzoeken en bedacht me dat ik dan net zo goed ook Australië mee kon pakken om daar op zoek te gaan naar mineralen en fossielen.” In Australië raakte Henk bevriend met een meisje van de douane. Zij deelde de liefde voor mineralen en fossielen en zo kwam Henk in 2007 terecht in het bekende Agate Creek. Agate Creek is een oude vulkaan met een oppervlakte van 45 vierkante kilometer. Deze plek staat bekend om de vele verschillende gekleurde agaten die er te vinden zijn. “Ik wilde in 2005 al naar Agate Creek, maar toen was ik in de zomer in Australië. Ze verklaarden me voor gek, omdat het dan in Agate Creek boven de 45 graden kan worden. Daarom ben ik in 2007 tijdens de winterperiode gegaan, dan is het nog steeds 30 graden, maar dat is te doen.”

Vanaf 2011 gaat Henk elk jaar richting Australië om te genieten van de natuur en op missie om de mooiste stenen te vinden. “In Australië en dan vooral in Agate Creek is de echte outback met zeer beperkte voorzieningen. Als we met een groep mineraal­liefhebbers kamperen in Agate Creek, dan leven we heel primitief. We koken op een houtvuur en sinds een tiental jaren staat er wel een heel gammel toiletgebouw met waterleiding. Het dichtstbijzijnde dorp is op 75 ­kilometer afstand, dus je moet genoeg eten en drinken meenemen voor een trip van 10 of 11 dagen.”

Naast expedities, geeft Henk ook lezingen over zijn vondsten en avonturen en staat hij twee keer per jaar op een ruilbeurs waar hij zijn vondsten verkoopt. “Op de beurs verkoop ik mijn stenen of ruil ik ze voor andere stenen, zoals opalen. De lezingen geef ik vaak voor mineralenclubs, clubs die met natuur te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld voor de vrouwenbond hier in Horst.”

Het meest bijzonder aan de stenen vindt Henk het feit dat je aan de buitenkant niet kan zien dat iets een agaat is of een kristal. “Je verzamelt stenen waarvan je denkt dat ze van binnen pracht en praal bevatten, maar je weet nooit zeker wat je nu precies in je bezit hebt. Dat weet je pas wanneer je ze openzaagt met een diamantzaag. Elke steen is anders en elke steen is een nieuwe verrassing. Ik zeg altijd: je hebt drie keer plezier aan een steen. Als je hem vindt, als je hem doormidden zaagt en als hij in de vitrine ligt te schitteren.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie