Geplukt Henk van Gerwen

30-11-2017 door: Redactie
Henk van Gerwen (58) woont met zijn vriendin Ans in Melderslo, houdt van lezen en is altijd buiten te vinden. Hij heeft jaren in de champignonsector gewerkt en ook een periode als leraar, maar inmiddels is hij vooral bekend van Akkie’s Tuin.
maskTop
Geplukt Henk van Gerwen
maskBottom

Henk werd geboren in het Brabantse dorpje Zeeland als eerste in een rij van zes. Hij had er een fijne jeugd. “Toen al waren we altijd buiten, in het bos.” Met zijn vader en broers was hij daarnaast veel bezig met vogels. “We waren fanatieke fokkers, maar zo rond de middelbare school ben ik daar helemaal mee gestopt. Het kostte me veel tijd en ik bleek ook allergisch te zijn”, zegt hij lachend. Henk ging naar het gymnasium in Uden. “Maar dat heb ik niet afgemaakt. Er waren te veel interessantere dingen dan studeren”, vertelt hij, “ik zat liever bij mijn oom op de tractor dan dat ik studeerde.” Hij ging vervolgens naar de Middelbare Landbouwschool in Cuijck en kwam uiteindelijk op de vakopleiding champignons terecht. In die sector ging hij ook aan het werk. Tot 1991 werkte hij in een champignonbedrijf, eerst als werknemer, en later als zelfstandig ondernemer. “En toen heb ik per ongeluk gesolliciteerd voor een functie als leraar. Ik gaf een rondleiding aan een klas en de leraar die erbij was zei: ‘goh, dat doe je leuk, je moet bij ons komen werken’. Mijn zus schreef een sollicitatiebrief en toen werd ik aangenomen”, lacht hij. Henk werkte tien jaar als leraar champignonteelt op de vakopleiding. Voor dit werk verhuisde hij ook van Zeeland naar Horst. Toen hij in 2000 stopte met het werk als leraar, werd hij zelfstandig adviseur champignonteelt, op een wereldwijde schaal. “Zeven jaar geleden ben ik ook daarmee gestopt. Ik was nooit meer thuis, zat gemiddeld 50 keer per jaar in het vliegtuig. Het was gewoon te veel.”

In 2002 verhuisde Henk met zijn vriendin Ans naar Melderslo, waar hij in 2011 het bedrijf Akkie’s Tuin opzette. Akkie’s Tuin is een imkerij, waar bijna alles om bijen draait. “Ons hele leven staat in het teken van bijen, wij leven naar de kalender van de bijen.” En hij vindt het heerlijk. “Ik leid zo een veel rustiger leven. Geen tv, geen smartphone, maar heel veel buiten zijn. Sommige mensen zien dat als een stap terug, maar ik zie het als een stap opzij en een grote stap vooruit.” Akkie’s Tuin heeft naast bijen ook een grote moestuin. Een van Henks grote hobby’s is om van het fruit en de honing van Akkie’s Tuin dranken en wijnen te maken. “Daar geef ik inmiddels ook workshops voor en die eindigen altijd heel gezellig”, lacht hij.

Naast het buiten zijn, heeft Henk nog twee andere hobby’s: lezen en muziek. “Ik lees bijna alles”, vertelt hij. “En heel gevarieerd, van studieboeken tot series.” Ook muziek is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Die basis is in zijn jonge jaren al gelegd. “Op het gymnasium hadden we een Nederlands leraar die heel veel muziek draaide. Daar begon mijn liefde voor blues en rock. Ook het soosleven, waar veel muziek werd gedraaid, werd enorm ondersteund door school. Daardoor heb ik tussen mijn 20e en mijn 35e gewerkt als dj in een hardrock- en bluescafé. Daar kon ik gewoon draaien wat ik wilde en ik kreeg ervoor betaald, dat was geweldig”, zegt hij.

Momenteel is Henk echter vooral veel bezig met Akkie’s Tuin. “Ik geef lezingen, workshops en rondleidingen. En we zijn op het moment bezig met het volledig biologisch-dynamisch maken van het bedrijf.” Zijn leven lijkt op het eerste ogenblik dus helemaal niet zo rustig. Toch is het dat volgens Henk wel. “Natuurlijk hebben we het wel eens druk. Maar als we het werk een keer niet gedaan krijgen, dan pakken we ook gewoon even rust. Er zit geen verschil in het werk niet afkrijgen en het helemaal niet afkrijgen. Dus dan gaan we er even bij zitten en zien we daarna wel weer.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie