Geplukt Bart Engels

5-10-2017 door: Redactie
Hij ging naar de kleuterschool in Sevenum, groeide grotendeels op in America en woont sinds vijf jaar weer, samen met zijn kersverse echtgenote Renee, in Sevenum. Vorige maand zijn zij getrouwd. Deze week wordt Bart Engels (33) geplukt.
maskTop
Geplukt Bart Engels
maskBottom

Bart heeft de eerste zes jaar van zijn leven doorgebracht in Sevenum. Toen is hij met zijn familie naar America verhuisd. “Daar ben ik opgegroeid met twee broertjes en een zusje. We waren met vier kinderen thuis, dus dat was altijd wel een gezellige bende.” Na de basisschool ging Bart naar het Dendron College in Horst, daar haalde hij zijn diploma op het atheneum. “Ik ben na het Dendron bedrijfswetenschappen gaan studeren in Nijmegen, waar ik ook op kamers heb gezeten. Die studie had ik gekozen omdat ik organisatievormen en de strategie van bedrijven altijd interessant vond. Ik ben daar afgestudeerd in de richting van kennis & informatiemanagement en heb mijn scriptie geschreven bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).”

Na zijn studie is Bart begonnen met werken bij Rabobank. Na twee jaar werk bij de lokale vestiging ging hij naar het hoofdkantoor in Utrecht. “Daar ben ik lead business analist van de verkoopsystemen voor zakelijke financieringen. Ik vertaal de processen naar systeemoplossingen. Daarvoor moet ik informatie krijgen. Daarom ben ik veel aan het praten en processen aan het uitdenken. Voor mijn werk ga ik drie keer per week op en neer naar Utrecht. Dat doe ik met de trein. Van deur tot deur is dat één uur en drie kwartier. Maar vrienden en familie wonen hier in de buurt, dus verhuizen is ook niet echt een optie. En tegenwoordig met ‘het nieuwe werken’ kan ik ook veel in de trein en thuis doen.”

Vorige maand is Bart getrouwd met Renee. Zij hebben elkaar elf jaar geleden ontmoet op de Sevenumse kermis. “Op de zaterdagavond zijn we gekoppeld door een vriendin van Renee. Die heeft ons bij elkaar gezet en toen was het gezellig. Op de zondag hebben we die gezelligheid op de kermis doorgezet, en van het een kwam het ander. En op 15 september, vorige maand, zijn we getrouwd. Dat was in Horst en het feest was in de Gaper in Sevenum. Dat was heel mooi. Ger van Rensch, wethouder van Horst aan de Maas, was onze buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Hem ken ik van jongs af aan en later ook van mijn tijd in de gemeenteraad.”

Van 2009 tot en met 2014 zat Bart in de gemeenteraad. “Ik ben daarvoor gevraagd door Ger, toen heb ik een klein jaar meegelopen en meegekeken en toen in 2009 de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden heb ik me verkiesbaar gesteld. Dat was een erg leerzame en leuke periode. Je komt op veel plaatsen en leert veel mensen kennen. Ook bijvoorbeeld de interne discussies met de partij zijn leuk, omdat je daar tot een gezamenlijk standpunt moet komen.”

Tegenwoordig is hij voorzitter van de fanfare St. Caecilia uit America. Daar kwam hij al bij toen hij op de basisschool zat. “We kregen toen tests of we muzikaal waren. Even een toonladder neuriën of ritmisch tikken. Toen hebben ze me een cornet (een blaasinstrument, red.) in de hand geduwd. Na een tijdje lessen mocht ik op 12-jarige leeftijd meedoen met de fanfare. Een jeugdfanfare bestond toen nog niet. We zijn toen vrij snel op Wereldconcours in Kerkrade geweest. Daar stond ik dan, als 12-jarige. Dat was een hele belevenis.” Nadat Bart ook een tijdje trompet had gespeeld heeft hij uiteindelijk een euphonium opgepakt. “De dirigent vroeg me of ik dat wilde doen. En omdat ik bij de trompet aan mijn grens zat was het voor mij ook leuker.”

Vier jaar geleden kwam Bart bij het bestuur van de fanfare, hij werd daar gevraagd door de toenmalige voorzitter Richard. Toen Richards plots ziek werd en later overleed werd Bart door het bestuur aan de leden voorgedragen als nieuwe voorzitter. “Ik heb het er toen over gehad met Renee en er met mensen over gesproken. Ik wilde er wel zeker van zijn dat mijn ideeën gedragen werden. En na een half jaar had ik het goede gevoel en wilde ik de uitdaging aangaan. We hebben een mooie vereniging, met leden en een bestuur van alle leeftijden. We hebben mensen met ervaring en mensen met nieuwe ideeën. Zo moeten we enerzijds onze tradities in stand houden, en anderzijds nieuwe ideeën hebben zodat het niet saai wordt.” Bart is vooral erg blij met de fanfare. “Het fundament is heel goed. En na de repetitie is het nog altijd heel gezellig aan de bar, met jong en oud.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie