Opruimactie geocachers in Horst

25-4-2015 door: Redactie
Een delegatie van geocachers ging op zaterdag 25 april de Kasteelse Bossen in Horst in om afval op te ruimen en bomen te snoeien. Onder het mom van CITO (Cache In Trash Out) zetten enkele tientallen van hen zich in voor de natuur van de Kasteelse Bossen. De geocachers organiseerden de actie in samenwerking met gemeente Horst aan de Maas en de Stichting Landschap Horst aan de Maas.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een Global Positioning System (gps)-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden. Op deze verstopplaats ligt een ‘schat’ die meestal in een waterdicht omhulsel voorzien wordt van een logboek. Hierin schrijft de vinder zijn naam. Geocachers kunnen de gps-coördinaten van eigen caches op internet plaatsen of naar die van anderen zoeken.

“Als geocacher ben je natuurlijk veel buiten. We willen met deze actie iets voor de natuur terugdoen”, zegt organisator Hans Peters. De voormalig brandweercommandant is zelf een fanatiek geocacher. Hij zocht en vond in geocaching een hobby voor na zijn werkzame leven. “We hebben een evenement over vandaag aangemaakt op de landelijke website voor geocaching waarop mensen zich konden inschrijven. En dit is het resultaat”, stelt Peters.

De gemeente ondersteunt de actie met personeel. Zo helpen onder leiding van een gemeentewerker enkele geocachers met het snoeien van bomen rondom de kasteelruïne. Peters: “Sommige caches liggen ook bovenin bomen verstopt. Je hebt dan klimtuig nodig om erbij te komen”. Het fenomeen geocaching begon in 2000. Sindsdien liggen er wereldwijd meer dan twee miljoen caches verspreid. “Horst aan de Maas is een populaire regio voor geocachers. Hier kan je wel dertig caches vinden”, zegt Peters.

Naast het bospad bij de Herenbosweg verwijderen enkele geocachers fanatiek het onkruid tussen de bramen. “We willen er zo voor zorgen dat de bramen weer meer zonlicht krijgen”, zegt geocacher Renco Spoor. De bekendste cache in Nederland is volgens hem die bij het station Amsterdam Centraal. “Daar is er een verstopt pal tegenover het station. Daar lopen dagelijks duizenden mensen voorbij zonder dat ze het weten”, zegt Spoor.

Volgens geocacher Yvon Keijsers is de hobby aan iedereen aan te raden. “Het houdt je scherp. Je moet gps-puzzels ontrafelen, je kunt gaan duiken of klimmen en je bent altijd buiten bezig”, zegt Keijsers. Peters vult aan: “Vroeger pakte je een ANWB-fietsroute. Tegenwoordig kun je gaan fietsen én op zoek gaan naar caches. Mijn vakantie staat zelfs in het teken van cachen”, besluit hij.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie