Gemeente wil nieuwe initiatieven ondersteunen

6-10-2016 door: Redactie
Volgens gemeente Horst aan de Maas is er in 2017 weer ruimte voor nieuw beleid. Zo gaat zij zich komend jaar onder andere richten op het experimenteren met huisvesting en gaat ze een stimuleringsfonds voor creatieve innovatieve ideeŽn instellen. Dat blijkt uit de begroting voor 2017, die op dinsdag 4 oktober bekend werd gemaakt.

Vanaf 2017 staat er een aantal grote dossiers op het programma van gemeente Horst aan de Maas. ’t Gasthoês, de sportzone, het nieuwe station in Grubbenvorst en de omgeving van station Horst-Sevenum, de fusie van verschillende basisscholen: allemaal projecten die in de pijplijn zitten voor de komende jaren. Wethouder Ger van Rensch: “Dat is een flinke lijst met projecten die op ons afkomen. Het is niet realistisch dat de gemeente al deze projecten volledig gaat financieren, maar zij gaat daar waarschijnlijk wel aan meebetalen.” Er is nog niet door de gemeenteraad of het College van B&W besloten welk budget er voor de projecten beschikbaar is.

Komend jaar wil de gemeente zich gaan richten op nieuwe initiatieven op het gebied van huisvesting van jongeren, ouderen en nieuwkomers. Van Rensch: “We zijn al bezig met experimenteren met tijdelijke huurwoningen, bijvoorbeeld in America, Meterik en mogelijk in de toekomst ook in de Norbertuswijk in Horst. Volgend jaar willen we dat nog verder op gaan pakken. Ook stelt de gemeente een stimuleringsfonds in van 100.000 euro, waarmee zij goede innovatieve en creatieve initiatieven van bijvoorbeeld ondernemers of verenigingen een duwtje in de rug wil geven.” Burgemeester Kees van Rooij: “Door de bezuinigingen van afgelopen tijd waren er minder van dit soort fondsen en subsidies. In 2017 hebben we weer wat ruimte om goede ideeën te faciliteren.” Ook de financiële consequenties van het accommodatiebeleid en het tegengaan van wateroverlast staan het komende jaar op het programma.

Met het oog op al deze ontwikkelingen heeft de gemeente 1,6 miljoen euro uit de Algemene Reserve nodig om de begroting voor volgend jaar sluitend te krijgen. “Het was een behoorlijke uitdaging”, aldus Van Rensch. “In 2017 komt een aantal projecten die we al een tijdje vooruit aan het schuiven zijn toch op het programma te staan.” Vanaf 2018 is de verwachting dat de begroting weer een positief saldo heeft. In totaal moet er volgend jaar 1,5 miljoen euro bezuinigd worden, daarom wil de gemeente onder andere 400.000 euro op de ambtelijke organisatie besparen. “Denk dan niet meteen aan het schrappen van banen, maar meer bezuinigingen op de totale bedrijfsvoering. We willen bijvoorbeeld meer gaan samenwerken met andere gemeentes op het gebied van HRM (Human Resource Management, ook wel personeelszaken, red.) en elektronische dossiers en andere ICT-toepassingen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie