Gemeente overweegt meer genderneutraal beleid

10-8-2017 door: Redactie
Gemeente Horst aan de Maas gaat in de toekomst kijken of zij mogelijk een meer genderneutraal beleid kan gaan voeren. Zo’n beleid houdt bijvoorbeeld in dat er genderneutrale toiletten komen, inwoners vaker genderneutraal worden aangesproken in speeches en brieven of dat er minder gevraagd wordt naar het geslacht van mensen op formulieren.
maskTop
Gemeente overweegt meer genderneutraal beleid
maskBottom

Gemeente Amsterdam introduceerde vorige maand neutrale aanspreekvormen die ambtenaren kunnen gebruiken, om zo meer rekening te houden met mensen die zichzelf niet als man en ook niet als vrouw zien. Zo’n aanspreekvorm is bijvoorbeeld ‘beste aanwezigen’, in plaats van ‘beste dames en heren’. Uit onderzoek van NOS blijkt dat tientallen andere gemeentes ook overwegen maatregelen te nemen om meer genderneutraal te worden.

Ondanks dat Horst aan de Maas niet meedeed aan het onderzoek van de NOS, geeft zij nu wel aan de komende periode te gaan kijken of zij haar beleid aan kan passen op dit gebied. “We realiseren ons dat de overheid steeds meer te maken krijgt met gendervraagstukken en dat dit onderwerp erg leeft in de maatschappij. Dat nemen we serieus”, geeft een woordvoerder aan. “We zijn nog niet concreet bezig met het genderneutraler maken van ons beleid, maar gaan wel kijken wat deze ontwikkeling concreet betekent voor het beleid van gemeente Horst aan de Maas en hoe het onderwerp hier leeft.”

Uit het onderzoek van de NOS onder 150 gemeentes blijkt dat 38 gemeentes ook nadenken over het aanpassen van hun beleid.
Vier gemeenten hebben genderneutrale toiletten op het gemeente-huis, 21 gemeentes geven aan zo min mogelijk naar het geslacht van mensen te vragen op formulieren en 2 gemeentes gebruiken zoveel mogelijk neutrale aanspreekvormen in brieven en speeches.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie