Gekozen als raadslid, en nu?

29-3-2018 door: Redactie
Vier jaar geleden stond ik als 17-jarige als jongste kandidaat in Horst aan de Maas op de kieslijst van Essentie. Destijds werd mij na de verkiezingen al vrij snel duidelijk dat ik hiermee door wilde. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de gemeente Horst aan de Maas en nadenken over hoe onze toekomst eruit ziet.

Nu vier jaar later ben ik gekozen als raadslid met 237 voorkeurstemmen. Een hele hoop mensen die mij het vertrouwen en de steun geven om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Een hele eer, maar hoe nu verder? Hoe ziet het proces van de onderhandelingen eruit? Wanneer gaat de nieuwe coalitie aan de slag?

Laat ik voorop stellen dat het niet zo is dat er niets gebeurt tot er een nieuwe coalitie zit. Integendeel, er wordt ontzettend veel onderhandeld en gepraat. Na de uitslagenavond, een avond vol verschillende emoties bij de verschillende partijen, wordt de dag erna eens even alles op een rijtje gezet. De balans wordt opgemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling eruit en met welke partijen zou je als partij wel willen samenwerken?

Vaak stelt de grootste partij een ‘informateur’ aan. Zo ook nu. De informateur heeft met elke partij een verkennend gesprek om te peilen wat de beelden zijn. Komt daaruit een mogelijk coalitie, dan worden de gesprekken vervolgd en kan er onderhandeld worden over een coalitieakkoord. De verkiezingen waren spannend, maar ook de onderhandelingen zijn een spannend proces. Wie gaan er uiteindelijk Horst aan de Maas besturen?

Kay Thijssen,
raadslid Essentie Horst aan de Maas

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie