'Geen bewijs Geitenkermis is ouder dan 90 jaar'

18-1-2018 door: Redactie
De oudst bekende bron waarin de Geitenkermis in Broekhuizenvorst wordt vermeld, stamt uit 1927. Er zijn geen bronnen gevonden die bewijzen dat de traditie ouder is dan 90 jaar. Dat concludeert een onderzoeksteam van de Universiteit van Maastricht, dat een onderzoek heeft gedaan naar de oorsprong en betekenis van de Geitenkermis.

Het initiatief voor het onderzoek kwam van Wout Hermans, inwoner van Broekhuizenvorst en bestuurslid van Stichting Kasteel Ooijen. Hij nam contact op met historicus Joop de Jong, verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Deze werd de projectleider van het onderzoek. Samen met cultuurwetenschapper Sandra van Helden en literatuurwetenschapper Marianne Lubrecht heeft hij het afgelopen jaar de oorsprong, de geschiedenis en de betekenis van de Geitenkermis onderzocht. En dat was detectivewerk, zegt De Jong. “Je bent op zoek naar bronnen, maar weet niet waar je die kunt vinden. Uiteindelijk hebben we het gildeboek van het St. Antoniusgilde weten te traceren. Hierin werd vanaf de achttiende eeuw tot aan het midden van de twintigste eeuw onder meer jaarlijks bijgehouden wat de uitgaven waren. We hebben daarin bijvoorbeeld niets teruggevonden over kosten voor geitenvlees.” Jaarlijks op de tweede zondag na Driekoningen wordt in Broekhuizenvorst de Geitenkermis gevierd.

Gedurende de week vinden diverse activiteiten plaats met als hoogtepunt op woensdag de geitenmaaltijd. Voorafgaand aan de maaltijd wordt de pop Tunnis met bier overgoten, door het dorp gedragen en uiteindelijk verbrand. Het verbranden van de pop kan diverse betekenissen hebben. De Jong: “Denk aan een vruchtbaarheidsritueel of het bezweren van boze geesten. We hebben echter nergens kunnen vinden wat de specifieke betekenis van het popverbranden in Broekhuizenvorst is.” Er is wel vastgesteld dat het dorp sinds 1907 een kermis heeft. “In die tijd werden er echter varkens gegeten tijdens de kermis en geen geiten. Dat is ooit veranderd, we denken vanuit economisch oogpunt. Geitenvlees is nu eenmaal goedkoper dan varkensvlees.”

Hoewel de traditie niet zo oud is als werd gedacht, is het wel een belangrijke traditie voor het dorp zegt De Jong. “Het samen eten van een geitenmaaltijd verbindt een dorp, het brengt de dorpsgemeenschap bij elkaar. Daarbij, 90 jaar is toch ook een respectabele leeftijd voor een traditie? Er is niemand die zich nog kan herinneren dat er geen Geitenkermis was.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie