'Fanatisme nog steeds groot'

28-9-2017 door: Redactie
Sportclub UVB uit Horst bestaat dit jaar zestig jaar. De vereniging begon ooit met zeventien voetballende vrienden, maar heeft ondertussen bijna honderd leden die ieder jaar nog veel activiteiten uitvoeren.
maskTop
'Fanatisme nog steeds groot'
maskBottom

De vereniging is in 1957 opgericht door zeventien vrienden die rondom de oude Meldersloseweg in Horst woonden, de tegenwoordige Van Douverenstraat. Medeoprichter Wim Jenniskens blikt terug: “Het is eigenlijk uit het niets ontstaan, opgericht door wat straatjongens die samen voetbalden en kattenkwaad uithaalden.” “Bij ons in de keuken, op de zoldertrap is het idee voor een vereniging ontstaan”, vertelt Jan Lemmen, die eveneens aan de wieg van de vereniging stond. Een terrein kregen ze toen ze na een tijdje het veld van een aspergeboer in bruikleen kregen. “We hebben toen zelf met kruiwagens zand er op gegooid. Van de gemeente kregen we ieder jaar een wagen zand om het oude gele zand te vervangen. We hadden daarnaast nog een shetlander die een kar trok. Maar die bewoog niet tot we er een stok met een touw voor hielden”, lacht Lemmen.

Om geld in te zamelen voor de vereniging hebben de leden door de jaren heen veel acties gehouden. Lemmen: “We gingen een keer oud papier ophalen. Uiteindelijk hadden we zo veel dat de stapel zo hoog als een huis was. Een groepje uit Melderslo zat toen achter ons aan dus moesten we ’s nachts de wacht houden. Anders zouden ze het misschien aansteken.” Jenniskens vult aan: “Andere acties waren het verkopen van UVB bierglazen en een dialectlesplankje, dat er nu nog steeds is.”

Een bekende actie was de avondwielerzesdaagse. Lemmen: “Deelnemers konden hier op een hometrainer fietswedstrijden doen. Opbrengsten daarvan gingen naar het goede doel.” Deze wedstrijden vonden plaats in de zaal van Van Issum, waar tegenwoordig De Lange is. Ook huidige voorzitter Paul Riswick kan zich die tijd nog herinneren: “Ik ben toen nog een keer kotsend van de fiets afgekomen.”

Door de jaren heen heeft UVB drie verschillende clubgebouwen gehad. Ze begonnen met een noodwoning. Lemmen: “Toen werkte ik als badmeester bij het zwembad in Horst. Uiteindelijk kregen we de kleedgebouwen van het zwembad als clubgebouw.” Het derde gebouw vonden ze per toeval in Afferden. Het stond te koop en iedereen stemde direct in met de koop.

Ook tegenwoordig zijn er nog genoeg activiteiten bij de vereniging. De zomeravondcompetitie (een voetbalcompititie voor vriendenteams, red.), die zijn oorsprong al jaren terug vond, is nog ieder jaar gevuld met twaalf teams. En iedere winter vieren de leden samen nog kerst, iets waar ze goede herinneringen aan hebben. “De buurt krijgt van ons dan een kerstpakket voor de eventuele overlast.” En waar de leden vroeger hun tijd vulde met voetballen, doen ze dat tegenwoordig met onder andere biljart, kienen en een kruisjascompetitie. Riswick: “Maar het fanatisme is nog steeds even groot!”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie