'Er waren weken dat er vijfhonderd man kwam'

16-3-2017 door: Redactie
Na bijna 35 jaar sluit Ster Videotheek in Horst haar deuren. Binnen een straal van zo’n 50 kilometer had Jos Geurts de laatste tijd nog de enige videotheek, maar ook hij moet er met pijn in het hart mee stoppen. “Mensen huren geen films meer”, legt hij uit.
maskTop
'Er waren weken dat er vijfhonderd man kwam'
maskBottom

Samen met zijn vader en broer had Geurts vroeger een fotozaak. Begin jaren 80 gingen ze daar ook video­camera’s en videofilms verkopen. “Dat begon met een enkele kast achter in de winkel. Daar kwam al gauw een tweede kast bij en dat werden er steeds meer”, vertelt hij. “Uiteindelijk hebben we een videotheek gemaakt op de plek waar eerst de studio van de fotozaak was.”In 1984 werd de videotheek een aparte winkel, gelegen naast de fotozaak in de Kerkstraat in Horst en een paar jaar later verhuisde de zaak naar de overkant, naar het pand waar nu schoenenzaak Durlinger is gevestigd.

“De hoogtijdagen van de videotheek waren rond de eeuwwisseling, toen de dvd opkwam. Dat is heel snel gegaan, want de kwaliteit van een dvd was natuurlijk veel beter dan die van een videoband. In hele korte tijd hebben we toen ons assortiment van video’s verruild voor dvd’s en later kwamen daar ook Blu-ray’ s bij. En Blu-ray’s, dat is echt het optimale genieten. Als je eenmaal die kwaliteit gewend bent, dan valt iedere dvd tegen. Jammer genoeg heeft de opkomst daarvan nooit écht doorgezet.” In 2007 verhuisde de Ster Videotheek nog een keer, nu naar het huidige pand aan de Venloseweg. “Hier is meer parkeerruimte, dat is wel zo gemakkelijk voor mensen die even snel een film willen inleveren of meenemen.”

Langzaam maar zeker kwamen er steeds minder klanten naar de videotheek. “Na 2004 zijn de cijfers eigenlijk nooit meer gestegen en de laatste drie à 4 jaar kelderden deze heel erg hard. Mensen kijken steeds meer films via internet in plaats van op dvd. Ook de vrijetijdsbesteding van mensen is anders geworden. Kinderen van nu kijken helemaal niet meer zoveel televisie of films, die zitten veel meer in hun eentje met een tablet of telefoon te spelen. En met het hele gezin op de bank samen een filmpje kijken gebeurt ook niet meer zoveel. Natuurlijk blijven er altijd mensen die een films op dvd willen kijken, maar dat zijn er voor ons gewoon niet genoeg.”

Geurts kijkt met genoegen terug op de afgelopen jaren in de videotheek. “We kregen allerlei volk over de vloer. Alle lagen van de bevolking kwamen hier en dat vond ik mooi om te zien. Ik denk dat hier uit de omgeving zeker 90 procent wel eens bij ons binnen is geweest voor een film. We hadden weken dat er wel vijfhonderd man kwam.” Niet alleen aan de klanten, maar ook aan de werknemers heeft Geurts fijne herinneringen. “Hier hebben heel veel jongeren hun eerste stappen op de arbeidsmarkt gezet. Wat ik zelf heel leuk vind is dat documentairemaker Michiel ten Horn (van onder andere de met drie Gouden Kalveren bekroonde film Aanmodderfokker, red.) hier zijn carrière is begonnen. In deze videotheek heeft hij zijn filmische blik verruimd. Daar ben ik wel heel erg trots op. Van Ster Videotheek naar Gouden Kalf”, lacht hij.

Hoewel Geurts geen films meer verhuurt, gaat hij wel door met de twee andere onderdelen van zijn zaak: pasfoto’s maken en de fotoservice en de telefoon- en tabletreparatiedienst. Hiermee verhuist hij naar een nieuw pand aan de Kerkstraat in Horst. “We zijn nu bezig met het verkopen van ons assortiment en daarna gaan we gewoon lekker verder, maar dan zonder de films.” Zelf moet hij nu ook een alternatief gaan vinden om films te bekijken. “Dan heb ik ineens ook geen grote collectie meer om uit te kiezen”, verzucht hij. “En Netflix is gewoon niet hetzelfde.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie