'Er moest weer eens wat gebeuren'

16-3-2017 door: Redactie
Door het hele land waren buurtbewoners vrijdag 10 en zaterdag 11 maart in de weer voor het jaarlijkse evenement NLdoet. Ook in Horst aan de Maas zaten de mensen niet stil. Zo werd er in Sevenum geklust aan een speeltuin en werd er in Tienray onder meer voor kleine kinderen een verkeerssituatie nagebootst en de speelplaats opgeknapt.
maskTop
'Er moest weer eens wat gebeuren'
maskBottom

Op zaterdag rond 12.30 uur zit het werk in Sevenum er bijna op bij de speeltuin op het Sondertseveld. De NLdoet-versiering wordt langzaam weggehaald en de kruiwagen is leeg. Een tiental mensen kijkt tevreden naar de speeltuin. Mieke Peeters van het Stichting Speeltuin Sondertseveld legt enthousiast uit wat er allemaal gebeurd is.

“Vanmorgen om 10.00 uur zijn we begonnen met klussen. Met een mannetje of twintig zijn we aan de slag gegaan.” Ze somt het rijtje op. “We hebben de hele speeltuin geharkt en hebben alle bladeren weggehaald. De toestellen zijn gepoetst, het kunstgras is weer schoon en er staan nieuwe stapstenen.”

Twee jaar geleden werd er tijdens NLdoet ook al geklust aan de speeltuin. “Er moest weer eens wat gebeuren”, zegt Peeters met een glimlach. “Als alles er netjes bijligt, laten speeltuinbezoekers het ook netjes achter. De dag hiervoor waren er zo’n veertig kinderen aan het spelen, dus de speeltuin is nog steeds in trek.”

Peeters ziet veel nieuwe gezichten die hun bijdrage leveren vandaag. “Sowieso zijn er in de buurt veel nieuwe mensen gaan wonen, dus het is altijd leuk als ze meehelpen met dit soort dingen. De kinderen helpen ook een handje. Gelukkig werkte het weer dit keer ook mee. We hebben wel eens aan de speeltuin geklust toen het sneeuwde, daar word je echt niet vrolijk van.” Toch staat er nog een klus voor de speeltuin op Peeters’ agenda. “We wilden eigenlijk meer zitruimte bieden in de speeltuin, maar de materialen hadden we vandaag nog niet.”

Stichting Daelzicht bootste bij crisisopvang ’t Raayke in Tienray een verkeerssituatie na voor kleine kinderen. “Op de weg hadden we een parcours getekend met bijvoorbeeld haaientanden”, vertelt medewerker crisisopvang Dorinda van de Mortel. “Ook hadden we via-via verkeersborden geregeld, zodat het net echt leek.” Volgens van de Mortel hadden de kinderen het goed naar de zin. “Ze vonden het meer dan leuk. De kinderen konden van tevoren ook niet wachten om aan de slag te gaan.” Daelzicht heeft al vaker meegedaan aan NLdoet. “Wij en de kinderen hebben echt een geslaagde dag gehad. De speelplaats is ook opgeknapt en ziet er nu leuk en gezellig uit. Daarnaast is ook de tuin van ’t Raayke versierd. Dat is fijn, zeker nu het lekker weer wordt.”

NLdoet wordt georganiseerd door Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Door het hele land zetten mensen zich in. Er waren natuurlijk nog veel meer activiteiten in de gemeente Horst aan de Maas. Zo werd er een klusdag georganiseerd in OJC Walhalla in Sevenum en werd er op een basisschool in Hegelsom weer gewerkt aan het schoolplein. Ook in andere dorpen werd aandacht besteed aan NLdoet. In Swolgen werd de groenvoorziening en het beachtennisveld van TV ’t Löbke bijvoorbeeld opgeknapt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie