Dit is mijn club: 't Trefpunt Tienray

1-9-2016 door: Redactie
Horst aan de Maas kent een bloeiend verenigingsleven, waaronder veel sportverenigingen. Van turnen tot beugelen, alle takken van sport zijn vertegenwoordigd. Tijdens de zomerstop blikt HALLO Horst aan de Maas met vijftien verenigingen terug op het afgelopen seizoen en kijkt ze alvast vooruit. In deze aflevering: handboogsportvereniging ’t Trefpunt uit Tienray.
maskTop
Dit is mijn club: 't Trefpunt Tienray
maskBottom

Handboogsportvereniging ’t Trefpunt uit Tienray bestaat voor het grootste deel uit sporters van buiten Tienray, vertelt voorzitter Louis Vervoort uit Meerlo. “Eén vijfde deel van de leden is Tienraynaar, de rest komt uit de omliggende dorpen en nog ver daarbuiten. Onze leden komen ongeveer van Bergen tot aan Belfeld. Waar dat door komt? Moeilijk te zeggen. Er zijn niet heel veel handboogsportverenigingen in de omgeving en veel leden komen bij de club doordat vrienden of collega’s er ook al bijzitten.” Het ledenaantal van de vereniging schommelt al jaren rond de zestig. “Daar zitten ongeveer twintig jeugdleden tussen. Dat is erg veel voor een handboogsportvereniging”, aldus Vervoort.

De handboogsport kent verschillende competities en disciplines. ’t Trefpunt is aangesloten bij de Nederlandse Handboogbond (NHB). “We volgen de competities van de bond”, legt Vervoort uit. “Als je belangrijke wedstrijden als EK’s wilt spelen, dan is het belangrijk dat je aangesloten bent bij de bond.” ’t Trefpunt heeft zowel een individuele competitie, de eenpijlswedstrijden op een baan van 25 meter, als een teamcompetitie. Bij die laatste competitie mogen teams drie pijlen achter elkaar schieten op een baan van 18 meter. Bij beide competities is het doel zoveel mogelijk punten te halen door zo ver mogelijk in het midden van het blazoen te schieten.

Afgelopen seizoen speelden drie teams van ’t Trefpunt in competitieverband. Vervoort: “Eén van de teams speelt in de ereklasse, de hoogste klasse. Waar we ook heel goed in zijn, is het veldschieten. De schutters ­schieten dan op doelen van verschillende ­afstanden. Afgelopen jaar deed bijvoorbeeld Mike Cleven uit Tienray mee aan het EK veldschieten. Mike is een echt opkomend talent.” Andere talenten van ’t Trefpunt zijn Kyara Vlieks uit Blerick en Jesper Peters uit Swolgen. Vervoort: “Kyara is nog jong en schiet echt geweldig, daar gaan we in de toekomst nog veel van horen. Ook Jesper is heel erg goed, van hem mogen we ook nog veel verwachten.”

De veldronde van ’t Trefpunt is één van de jaarlijkse hoogtepunten voor de vereniging. “Daar komen heel veel mensen op af”, vertelt Vervoort trots. “Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse dorpstoernooi. Iedereen die een band heeft met Tienray mag hieraan meedoen. Het hele dorp loopt dan leeg.” Ook het Koningschieten is ieder seizoen weer een belangrijke gebeurtenis voor ’t Trefpunt. Vervoort: “Afgelopen jaar werd Mike Cleven koning, zijn vader Twan tweede en zijn moeder Anita derde. Dat was heel bijzonder.”

’t Trefpunt is een vereniging met veel gezelligheid, maar ook een club die graag wil winnen, aldus Vervoort. “Handboogschieten is een individuele sport, maar je speelt het ook in een team. Ieder schot doe je in je eentje, maar de uitslag kan voor het hele team van belang zijn. Zelf vind ik het daarom zo’n mooie sport. Je kunt je altijd blijven verbeteren, hoe oud je ook bent. Met handboog­schieten ben je nooit uitgeleerd. Maar het is ook belangrijk om op tijd de boog weg te leggen en samen wat te drinken. Dat hoort er gewoon bij. Ontspanning door inspanning, noem ik het ook wel.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie