Directeur Reindonk legt functie tijdelijk neer

1-12-2016 door: Redactie
Pieter Janssen, directeur van Omroep Reindonk, heeft in samenspraak met het bestuur van de omroep tijdelijk zijn werkzaamheden neergelegd. In diverse media werd afgelopen week het functioneren van Janssen ter discussie gesteld.

“In de media wordt door sommige mensen beweerd dat Pieter Janssen strafbare feiten heeft gepleegd. Wij weten niet of dat zo is”, zegt Arie Stas, voorzitter van Omroep Reindonk. “Er worden hem dingen verweten die ook betrekking hebben op Reindonk. Wij willen weten wat daarvan waar is of niet. Het bestuur heeft daarom besloten een grondig onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen die zijn geuit. Pieter Janssen heeft zijn volle medewerking daaraan toegezegd. In goed overleg met hem is besloten dat hij, vooralsnog voor een periode van 14 dagen, zijn werkzaamheden neerlegt in afwachting van de resultaten van het onderzoek.” Het bestuur heeft inmiddels Bert van Valburg, eerder interim-directeur van Reindonk, als waarnemend directeur aangesteld. Janssen is tevens bestuurslid van OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland). Het OLON-bestuur heeft laten weten dat zijn taken voor deze organisatie voorlopig, vanwege het onderzoek, worden overgedragen aan een ander bestuurslid.

Janssen, zoon van wethouder Raf Janssen van Peel en Maas, was eerder onder meer werkzaam bij Omroep P&M in de gemeente Peel en Maas. Daar moest hij in 2008 onvrijwillig vertrekken, zo vertelt de toenmalig voorzitter van de omroep Martin van den Berg. “Er deden al allerlei geruchten de ronde over het functioneren van Janssen, maar zoiets moet je zelf constateren. Over wat er precies gezegd werd, laat ik mij niet uit. Het ging om wilde verhalen. Toen ik die aanleiding tegenkwam, hebben we besloten dat hij zijn functie neer moest leggen.” Martin ontdekte dat er spullen besteld waren, maar dat de rekening niet ingediend was bij de penningmeester. “Toen ik er naar vroeg bij Janssen kreeg ik ontwijkende antwoorden. Het ging om een kleine 200 euro als ik het me goed herinner. De leverancier wilde natuurlijk geld zien en Janssen gaf geen goede verklaring over wat er gebeurd was. Toen hebben we afscheid van hem genomen.” Bij de andere omroepen waar Janssen werkte, gaan eenzelfde soort verhalen rond.

Toen er later een verregaande samenwerking tussen Venray, Horst aan de Maas, Venlo en Peel en Maas op het punt stond opgericht te worden, bood Pieter Janssen zich aan als voorzitter. Van den Berg: “Ik heb toen meteen gezegd dat ik niet wilde dat dat zou gebeuren. Andere bestuurders van omroepen hebben daar kennis van genomen. Toen Janssen later bij die andere omroepen, zoals Omroep Reindonk, solliciteerde, hebben die geen contact gezocht met mij. Ze wisten dat ik eerder had gezegd dat ik niet wilde dat hij voorzitter zou worden en dat hij niet vrijwillig was opgestapt bij ons, maar ze stelden daar geen vragen bij. Ik heb zelf geen contact gezocht met die andere omroepen, omdat ik niet vond dat dat aan mij was. Iedereen kan zijn leven beteren en ik vind dat de werkgever zelf moet uitzoeken wie er bij hem komt solliciteren. Ik had eerder al een hint gegeven en daar hebben die omroepen niet op gereageerd.”

Omroep Reindonk krijgt een subsidie van 25.000 euro van gemeente Horst aan de Maas. Burgemeester Kees van Rooij laat desgevraagd weten tevreden te zijn over de prestaties van de lokale omroep. “De omroep heeft de laatste jaren een goede ontwikkeling doorgemaakt. Over de resultaten zijn wij heel tevreden. De rest beschouwen we als een interne kwestie. We zijn geïnformeerd door het bestuur en zijn op de hoogte van de beschuldigingen en aangifte die zijn gedaan. Het is triest voor alle betrokkenen. We wachten de resultaten van het onderzoek af.” Pieter Janssen was niet bereikbaar voor commentaar.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie