'Doe vrijwilligerswerk dat bij je past'

8-3-2018 door: Redactie
De landelijke week van Zorg en Welzijn is van 12 tot en met 18 maart. Zorginstellingen zetten die week de deuren open om het publiek te laten zien hoe het er bij hen aan toegaat. Stichting Dichterbij in Horst grijpt deze week onder meer aan om aandacht te vragen voor vrijwilligerswerk.
maskTop
'Doe vrijwilligerswerk dat bij je past'
maskBottom

In Horst aan de Maas doet ruim 65 procent van de inwoners vrijwilligerswerk, blijkt uit eerder onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl Een van die vrijwilligers is Jan van den Munckhof uit Belfeld die zich al diverse jaren inzet voor Mikado, een locatie van Dichterbij in Horst. Elke week fietst de 72-jarige Belfeldenaar op dinsdagochtend naar Horst. “Dat is 42 kilometer heen en terug”, vertelt Van den Munckhof. “Ik heb wel een rijbewijs en een auto, maar ik vind het fijn om met de fiets te gaan. Zo krijg je beweging en blijf je fit. Bovendien kan ik zo onderweg van de natuur genieten.”

Van den Munckhof werkt inmiddels twee jaar bij Mikado, de locatie aan de Deken Creemersstraat in Horst. Daar is hij verantwoordelijk voor allerhande onderhoudsklussen. Iets wat hij in zijn werkzame leven ook heeft gedaan, onder meer voor de gemeente en de Baersdonck in Grubbenvorst. “Een neef van me had een verstandelijke beperking en daar had ik altijd een goede band mee. Zo ben ik ook een beetje in het werken met mensen met een beperking gerold.” Jan zorgt onder meer voor het snoeiwerk in de tuin, voert reparaties uit of doet samen met een cliënt de boodschappen. En ook voor bloemschikken draait hij zijn hand niet om. “Als het zo uitkomt en ze hebben iemand nodig”, lacht hij. Hij vindt het leuk om met mensen te werken, geeft hij aan. “Het is belangrijk dat je vrijwilligerswerk doet, dat bij je past. Ze moeten namelijk wel van je op aan kunnen. Zelf ben ik nog nooit ziek geweest, werk heeft voor mij altijd op de eerste plaats gestaan. Ik ken geen stress en sta positief in het leven. Vrijwilligerswerk doen is goed voor je sociale contacten en om bezig te blijven. Voor iedereen die nog twijfelt: probeer het gewoon. Als je iets niet probeert, dan weet je ook niet of het bij je past.” Op donderdag 15 maart vindt in de Twinkeling in Horst een vrijwilligersdag plaats. Inlopen kan tussen 10.30 en 12.00 uur en 13.30 en 15.00 uur.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie