Das gevangen in winkelcentrum Horst

10-4-2018 door: Redactie
In het winkelcentrum van Horst is op zondag 8 april een das gevangen. Het dier had zich verstopt in een tuintje in een huis bij het parkeerterrein van Jan Linders. De das was in goede gezondheid en is op maandagavond 9 april rond 22.00 uur ten noorden van Horst weer losgelaten.
maskTop
Das gevangen in winkelcentrum Horst
maskBottom

“Het is nog niet duidelijk hoe de das daar terecht is gekomen”, aldus Karin Derikx van Dassenwerkgroep Brabant. “Normaal gesproken is het ook niet gebruikelijk dat een das zo ver van huis gaat. Meestal gaan ze niet verder dan één à twee kilometer van hun burcht vandaan, ze zijn wat dat betreft behoorlijk honkvast. Wat zou kunnen is dat het dier ergens van geschrokken is, toen op de vlucht is geslagen, toen weer van een hond of mens geschrokken is en op die manier steeds dieper in het centrum van Horst terecht is gekomen. Eigenlijk net als een verdwaald kind dat op een bepaald punt ook niet meer weet waar hij naar toe moet. Zeker is dat hij een aantal obstakels heeft moeten overwinnen om op de plek terecht te komen waar hij gevonden is.”

De melding werd zondagochtend door inwoners gedaan bij Dierenambulance Smakterheide, waarna de Dassenwerkgroep werd ingezet. Derikx: “Dassen zijn van nature geen agressieve dieren, maar hebben wel een grote bijt kracht. Daarnaast zijn het beschermde dieren en zeker voor zo’n verdwaalde das kan het vastpakken al als zeer dreigend ervaren worden. Zodoende was het belangrijk dat wij als ervaren lieden ons over de das ontfermden.” Het geslacht is nog niet vastgesteld. “Het is een nogal fors exemplaar, waardoor het gemakkelijk een mannetje zou kunnen zijn. Daarnaast zijn het vooral de mannetjes die sneller vrij rond lopen; ze zijn dan vaak op ‘vrijers voeten’. Verkeersslachtoffers zijn ook veelal mannetjes. De vrouwtjes met jongen blijven vaak toch in de buurt van de burcht.”

De das werd ter observatie naar een opvangcentrum in Beek-Ubbergen overgebracht, waar het met een camera in de gaten gehouden werd. “Als het dier gaat slapen en het draait op zijn rug, dan zien we vanzelf wel of het een mannetje of vrouwtje is.” Volgens Derikx is het niet van belang om het geslacht vast te stellen, maar is het belangrijk dat het dier gezond is. “Toen de das werd aangetroffen, was er geen enkel teken dat het iets mankeerde. Het kan goed lopen en staan en heeft op het eerste oog geen verwondingen. Iets wat er ook op duidt dat het niet is weggejaagd door soortgenoten, wat vaak met bijten gepaard gaat. Het dier lijkt volledig gezond te zijn en zodoende hebben we geen reden om het te verdoven en er verder onderzoek naar te doen.”

De volgende stap voor Dassenwerkgroep was het uitzoeken waar de das vandaan komt. Dassen bakenen hun territorium af aan de hand van anaalklieren, waardoor hun wereld bestaat uit geuren. Bekende geur is bekend terrein voor de das. Hiermee trekken ze sporen en hebben ze vaste looproutes. Het probleem waar de das in kwestie tegen aan liep was dat het uit zijn eigen geurengebied raakte en zodoende verdwaalde. “Hoe het precies gegaan is blijft een raadsel voor ons. Wel hebben we al een drietal burchten op het oog waar deze das vandaan zou kunnen komen. Eigenlijk hoeven we de das maar in de buurt te zetten van zijn gebied en dan vindt hij vanzelf de weg terug.” De das is maandagavond 9 april rond 22.00 uur ten noorden van Horst weer losgelaten. “De das herkende de omgeving direct en liep doelbewust het bos in”, aldus Derikx.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie