Horstenaar doet mee aan Dakar-rally

5-10-2017 door: Redactie
Na vorig jaar mee te hebben gedaan aan de Dakar-rally als monteur op bivak, neemt Dirk Schatorie uit Horst dit jaar plaats in de auto. Hij vervult op 6 tot en met 19 januari 2018 de functie van derde man in de racetruck. De rally wordt gehouden in Zuid-Amerika.
maskTop
Horstenaar doet mee aan Dakar-rally
maskBottom

Samen met Joël Ebbers en Ed Wigman uit Griesbeek gaat Dirk Schatorie (55) in 2018 het Dakar-parcours rijden. Dakar, een race in Zuid-Amerika die bekend staat om zijn ruwe parcours en heftige omstandigheden zoals woestijn, storm en onverharde wegen, wordt volgend jaar georganiseerd in de landen Peru, Bolivia en Argentinië. Uit naam van Riwalds gaat het team van Schatorie de strijd aan met raceteams van over de hele wereld en proberen zij ondanks alle obstakels die zij onderweg tegenkomen toch de finish te halen.
Het team heet Riwald Dakar team fast assistance

“De Dakarrally heeft drie categorieën”, vertelt Schatorie. “Je hebt de categorie motoren. Daarnaast heb je de afdeling quads, buggies en auto’s en dan is er nog de categorie trucks. In de laatste categorie rijden wij mee.” Dirk, Ed en Joël zijn met zijn drieën. “Dat is normaal bij truckrijden. Je hebt een vaste chauffeur, een navigator en een technicus. In ons team is Ed de chauffeur, Joël de navigator en ben ik de technicus. Omdat we maar een klein team zijn, zullen we waarschijnlijk ook in de late uurtjes door moeten rijden om de etappe uit te rijden. Daarom wisselen wij soms nog wel van functie. Zo zal ik soms ook plaats nemen achter het stuur zodat Ed een hazenslaapje kan doen. We moeten natuurlijk niet hebben dat hij straks van vermoeidheid achter het stuur in slaap valt.”

De mannen zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de race. De wedstrijdtruck is helemaal uit elkaar gehaald en elke woensdagavond komt er een team bij elkaar om hem op te knappen. “We zijn met negen man en we zijn er toch heel wat uurtjes mee bezig. Om de truck in de beste conditie te brengen voorafgaand aan de rally, vervangen we alle onderdelen en zetten we de truck opnieuw in elkaar. We zijn afhankelijk van sponsoren en leveranciers van onderdelen en soms moeten we even zoeken voor we een onderdeel gevonden hebben. Het sleutelen gaat dus niet altijd even vlot, maar het is fantastisch om te doen.”

Naast voorbereidingen aan de truck, worden er ook voorbereidingen getroffen bij de mannen zelf. “De rally duurt veertien dagen. Dan moet je gezond en fit aan de start verschijnen anders ben je na de vierde dag al helemaal kapot. Vandaar dat we ook aan conditietrainingen doen.” Hoewel Dirk niet na de vierde dag helemaal op wil zijn, hoopt hij wel dat hij na de veertiende dag op is. “Als we niet kapot zouden zijn, dan zouden we niet tevreden zijn met de rally, want dan hebben we het te gemakkelijk gehad. We zoeken de uitdaging op om het maximale eruit te halen en daar horen nou eenmaal lange dagen en korte nachten bij.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie