Jongeren betrekken bij de bouw

7-6-2018 door: Redactie
De jeugd enthousiasmeren voor een carričre in de bouwsector. Dat was de insteek van de nationale Dag van de Bouw die op zaterdag 2 juni werd georganiseerd door onder andere Bouwend Nederland. Projectgebied Ooijen-Wanssum opende net zoals 130 andere bouwlocaties in Nederland zijn deuren om vooral de jongeren een kijkje te laten nemen bij het project.
maskTop
Jongeren betrekken bij de bouw
maskBottom

Aan het begin van de dag werd er een ontbijt georganiseerd waar leerlingen van middelbare scholen uit de regio in gesprek gingen met medewerkers van Mooder Maas belast met de uitvoering van project Ooijen-Wanssum en Projectbureau Ooijen-Wanssum zelf. Dit gesprek vond plaats op het dek van brug Ooijen die al gedeeltelijk gestort is. Er werd vooral gesproken over het werken in de bouw en de manier waarop bedrijven en opleidingen de jongeren het beste kunnen betrekken bij deze sector. Volgens John Kreugel, voorzitter van de afdeling Limburg van Bouwend Nederland, is het relevant om een connectie te maken met de jeugd. “We hebben steeds meer mensen nodig in de bouw. Het is dus belangrijk om het vak meer in beeld te brengen bij de jongere generatie. We willen laten zien dat de bouw meer is dan alleen beton storten en timmeren. Dit proberen we te doen door met vloggers te werken en online actief te zijn. Ook willen wij meiden enthousiast maken voor dit vakgebied, de bouw is namelijk niet alleen voor mannen.”
Jules Janssen van Mooder Maas en René Mobers van Bouwmensen Limburg ondertekenden een samenwerking waarbij ze gedurende het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum leerplekken aanbieden en de aanwas van talenten in de bouwsector stimuleren. De leerlingen en stagiaires die aanwezig waren bij het ontbijt zijn een voorbeeld voor de jongeren die ze met dit project willen bereiken. De professionals in spé spraken vol enthousiasme en passie over hun vak. Zo vertelde Ieke Rutten, stagiair bij Mooder Maas, dat ze het proces waarin veel verschillende mensen samenwerken om iets moois neer te zetten heel interessant vindt. “Achteraf trots zijn op een project waar ik aan mee heb gewerkt, dat geeft mij voldoening”, vertelt ze. Ook Tijntje Janssen, leerling van het Dendron College, is enthousiast over de bouwsector. Zij heeft op school de richting: ‘bouwen, wonen en interieur’ gekozen. Ze vertelt dat ze vooral ook de meiden van haar leeftijd enthousiast wil maken voor deze studierichting. “Met je handen werken en iets moois maken, is voor mij de reden dat ik hiervoor heb gekozen. Ik hoop dat meer jongeren, en vooral meiden, dat gaan inzien”, vertelt ze.
De bezoekers kregen in Broekhuizenvorst de kans om alvast op het dek van brug Ooijen te lopen, dat al voor een deel gestort is. Daarnaast was ook de locatie in Wanssum ­opengesteld voor ­bezichtiging. Daar stond de rondweg centraal. Op beide locaties gaven medewerkers toelichting over dit project en alles wat hierbij komt kijken.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie