Balans

8-3-2018 door: Redactie
Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op aanstaande woensdag 21 maart, vindt ook het referendum plaats waarin we vóór of tegen de sleepwet stemmen, een keuze die je niet zo maar één twee drie kunt maken.

De laatste weken ben ik me daarom aan het verdiepen in deze sleepwet en ik moet zeggen: de keuze valt me zwaarder dan verwacht. Zo’n drie weken vóór het referendum weet ik het écht nog niet. Ik snap dat het nodig is om de wet aan te passen aan de moderne communicatietechnologieën, maar ik snap ook de angst die deze aanpassingen met zich meebrengen. In het kort betekent de sleepwet namelijk dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die er zijn om onze veiligheid te garanderen, meer bevoegdheden krijgen. Onder die bevoegdheden valt onder andere dat er online communicatie mag worden afgeluisterd, ook van niet-verdachte burgers. Dat brengt de terechte angst met zich mee dat onze persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Maar zo zwartwit is het niet. In de wet zijn namelijk ook strikte protocollen opgenomen, die ervoor zorgen dat de diensten niet zo maar de gegevens van iedere willekeurige burger kunnen krijgen. En misschien heiligt het doel, namelijk het beschermen van onze veiligheid, in dit geval wel de middelen. Als deze wet terreur kan voorkomen, wie ben ik dan om daar tegen te zijn?

Een goede balans vinden tussen veiligheid en privacy is een van de moeilijkste dingen die er is, maar tegelijkertijd ook een van de belangrijkste. Daarom is het goed dat we de kans krijgen om de balans bepalen met heel Nederland en dat iedereen een stem krijgt in deze beslissing. Ik ga daarom nog even heel goed nadenken over wat ik ga stemmen op 21 maart. Hopelijk doen jullie dat ook.

Aniek

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie